Bökönyi útfelújítás

Az idén még négy útszakaszt újítanak fel Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Helyi hírek

Négy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei utat újít fel a közeljövőben Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Bár 2022 óta a megváltozott gazdasági környezet miatt több útfelújítási programot fel kellett függeszteni, ennek ellenére 2023-ban is  több mint 100 kilométernyi út teljes körű, az útalapot, kötő- és kopóréteget is érintő felújítása valósult meg. Ez a szám év végéig a duplájára nőhet a folyamatban lévő beruházásokkal. Ennek egyik fontos eleme, hogy egy főút és három mellékút közel 3 kilométernyi szakasza is átfogó felújításon esik át még idén  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Az alábbi utakat újítják fel Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében:

Útszám Út neve Beavatkozási hossz (m)
36314 Tiszalök révhez vezető út 440
3834 Nyíregyháza-Dombrád-Kékcse összekötő út 1 037
41135 Zajta bekötő út 1 098
36 Polgár-Nyíregyháza másodrendű főút 340

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlése alapján bár 2022-ben a megváltozott gazdasági környezet miatt fel kellett függeszteniük több olyan útfelújítási projektet, amelyek kivitelezése még nem indult el, ugyanakkor a beruházások egy része idén is folytatódhatott, ami azt jelenti, hogy év végéig több mint 200 kilométernyi úton végeznek a kivitelezők, átfogó felújítást. „Ez annak is köszönhető, hogy sikerült a jelenlegi helyzetben is plusz forrásokat biztosítani 10 Borsod-Abaúj-Zemplén és 4 Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei projektre, melyek október elején elindultak és még idén több mint 23 kilométernyi útszakaszt érintően be is fejeződnek.” – tette hozzá Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára.

A teljeskörű felújítási munkálatok mellett a Magyar Falu Program keretében is zajlottak nagyfelületű burkolatjavítási munkálatok idén július közepétől. Ennek keretében a Magyar Közút 19 vármegye területén összesen 74 útszakaszon, csaknem 290 kilométernyi hosszon végez ilyen típusú munkálatokat a 2023. évben, 183 ezer tonna melegaszfalt bedolgozásával.

„Az üzemeltetési munkálatok részeként a közlekedésbiztonság fenntartása érdekében burkolatjel festést is végezhetnek idén a szakemberek mintegy 1,5 milliárd forint értékben. 310 ezer négyzetméteren gépi jeleket, azaz hosszirányú, géppel folytonosan festett jeleket (például terelő vonal, záró vonal, átléphető vonal), 53 ezer négyzetméteren pedig kézi, jellemzően csomóponti, rövidebb, pontszerű jeleket (például nyilak, gyalogátkelő hely, piktogramok) vihetnek fel a burkolatra a kezelésükben lévő közúthálózaton. Ezen felül a Magyar Falu Programban felújított szakaszokra, valamint a gyorsforgalmi utak nagyfelületű javításaival érintett szakaszaira kerül még új burkolati jel.” – mondta el az idei beruházások kapcsán Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A továbbra is folyamatosan zajló felújítási, javítási és egyéb üzemeltetési munkák környezetében az őszi időjárási viszonyok közeledtével a társaság a közlekedőktől fokozott figyelmet és a kihelyezett jelzések, korlátozások betartását kéri. A közlekedőknek ajánlott továbbá még indulás előtt tájékozódniuk a korlátozásokhoz, munkavégzésekhez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.