Nyíregyháza Állomás tér és a Huszársor négysávossá bővítése

Így áll most az építkezés Nyíregyházán az Állomás téren és a Huszársoron – képek

Helyi hírek

Tavasszal elkezdődött Nyíregyházán a nagykörút befejezése. A teljes belső körgyűrűhöz hiányzó 1,2 kilométeres szakasz négysávossá építésének előkészítése jelenleg is zajlik a vasútállomás és a felüljáró között.

A szerződés hatályba lépésétől a kivitelező például kiépítette a felvonulási területet, elvégezte a lőszermentesítést, a régészeti munkákat. A Szarvas utca – Móricz Zsigmond utca csomópontban ideiglenes forgalomi lámpákat építettek ki, s a terület előkészítéséhez elkerülhetetlen fakivágások, tuskókiszedések is megtörténtek.

A következő időszakban is az előkészítésé lesz a főszerep, melynek része a további ideiglenes forgalomi lámpák kiépítése, az anyagok beszállítása mellett az alkalmatlan talaj leszedése, elszállítása, az altalaj tömörítése, töltés- és védőréteg próbabeépítése, szegély- és burkolatbontás, hulladék elszállítása, próbacölöpözés.

A jelenlegi 2×1 sávos érpataki hidat is kibővítik egy 60 méter széles, 2×2 sávos hidra. Az út és hídépítésen kívül a kivitelezőknek 14 ezer négyzetméternyi felületet kell füvesítenie, további 3,8 kilométernyi utat kell építeniük közvilágítással, valamint 10 darab új buszmegállót is ki kell alakítaniuk.

A négysávos szakasz kivitelezését a NIF Zrt. megbízásából a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. és a Zemplénkő Kft. végzi. A NIF tájékoztatása szerint a beavatkozási területen 12-féle közmű található, melyből 4 kiváltását és/vagy fejlesztését az érintett közműszolgáltató végzi el saját hatáskörben. A fennmaradó 8 közmű kiváltását és/vagy fejlesztését pedig a kivitelezést végző vállalkozónak kell megvalósítania a kivitelezési szerződés keretében.

A közműkiváltásra vonatkozó közmű-megállapodások megkötése folyamatban van, 2022. június hónapban várhatóan valamennyi szerződést aláírják. A kivitelezéshez a kivitelező és a szolgáltatók összehangolt munkája szükséges. A belvárosi, beépített környezet és a számos szövevényes elhelyezkedésű közmű miatt alapos és részletes feltárásokat szükséges elvégezni annak érdekében, hogy a bizonytalan közműhálózat feltérképezhető legyen és a tényleges kiváltások hatékonyan végrehajthatók legyenek.

Fotó:Szabolcsi Nap