Mikor érdemes fizetős WordPress sablont használni?

Gazdaság

Mivel maga a WordPress ingyenes, nyílt forráskódú rendszer, sokan úgy gondolják, hogy a legjobb, ha a bővítményekre sem költenek. A kiegészítők között van sok olyan, amelynek van ingyenes és fizetős változata, és a tapasztalatok sokszor azt mutatják, hogy érdemes áldozni a fizetős változatokra, mivel ezek sokkal több és professzionálisabb elemet tartalmaznak.

Ebben a cikkben azt mutatjuk meg, hogy a sablonoknál mikor indokolt a fizetős verziót választani. 

Mit kell tudni a sablonokról?

A felhasználók körében a sablon kifejezés terjedt el, bár az angol “theme” témát jelent. Igazából egyik sem fejezi ki teljesen, hogy ebben az esetben általában egy komplett mintaoldalkészletről van szó, amely tartalmazza a dizájnt, az elrendezéseket és a legtöbb esetben a vezérlőelemeket is. Korábban bármilyen módosítási igény esetén le kellett az egész sablont cserélni, ma már sokkal rugalmasabbak rendszerek.

Az ingyenes sablonoknál néhány esetben még ma is találkozunk ilyen nem módosítható sablonokkal.

Hogyan dönthető el, hogy ingyenes vagy fizetős sablont használj?

Többféle szempont segíthet a döntésben:

  • Ár/érték arány – bár árban az ingyenes sablonokkal nem lehet versenyezni, a fizetős sablonok használata sok munkaórát spórolhat.
  • Kinézet – egy letisztult, tetszetős, szinte kész weblapot kapsz a prémium sablonoknál. Többféle előre elkészített verzióból választhatsz, amelyet néhány kattintással el is tudsz helyezni az oldalon. Így a dizájn helyett a tartalomra helyezheted a fókuszt, a szövegekre és a képekre.
  • Funkciók – míg a nem fizetős sablonok csak néhány alapvető funkciót tartalmaznak, a fizetős verzióknál sokféle beépített elrendezést lehet választani. Az elérhető funkciók általában skálázhatók, a tudásszinted növekedésével egyre több és bonyolultabb funkciót építhetsz be az oldaladba. Az ingyenes sablonoknál mindig bele kell nyúlni a kódokba.
  • Fejlesztés – a fizetős verziók sűrűn frissülnek, mivel van pénz a fejlesztésre, komoly fejlesztőcsapatok állnak mögötte. A sablon folyamatosan fejlődik mind a biztonsági, technikai színvonal, mind a beépített funkciók terén. Az újabb és újabb dizájnokon kívül a marketingelemek száma és tudása is bővül. Az ingyenes változatnál nem reklamálhatsz, nem kérheted számon, ha a fejlesztő egyik percről a másikra eltűnik. 
  • Használat – a nem fizetős változatokat csak akkor válaszd, ha nem akarod később sem továbbfejleszteni a sablont, ha változtatás nélkül fogod használni az idők végezetéig.
  • Támogatás – ha szükség van segítségre, jó, ha van egy ügyfélszolgálat vagy egy támogató közösség.

A WPKurzus sablonokról szóló blogcikke további jó tippeket adhat, érdemes elolvasni. 

Összegzés

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb vállalkozásnak érdemes némi pénzt áldozni a fizetős sablonokra, ezért aki megteheti, jobb, ha azonnal ezekkel indul, mivel hosszú távon rendkívül sok bosszúságtól és munkaórától kíméli meg magát.