Elektromos autók töltése tiszta napenergiával

Gazdaság

Ha szeretnél egy elektromos autót, de még nem tudod, hogy milyen környezeti lábnyoma van az ilyen járműveknek, és tiszta napenergiát szeretnél hasznosítani, akkor ez a cikk neked szól.

Ma már számos nagy autógyártó tervez és gyárt is elektromos autókat, de ezek ára általában elég borsos. A legtöbb elektromos hajtású gépjármű egyelőre nem éri el a belső égésű motorral ellátott autók népszerűségét.

De most jön a meglepetés! A töltőállomások, és ezen belül a gyorstöltők is egyre terjednek, az akkumulátorok egyre nagyobb teljesítményűek, és a napenergiával előállított elektromos áram is egyre olcsóbb. Az állami támogatásokat is beleszámolva, ma már nem akkora luxus elektromos autót vásárolni. A fenntartásáról nem is beszélve, hiszen sokkal kevesebb olyan alkatrészből épülnek fel ezek az autók, amelyeket időszakosan le kellene cserélni. De lássuk, milyen töltési alternatívák állnak rendelkezésre. 

A Nap az elektromos autók ingyenes töltőállomása

Tölthetjük az autónkat hagyományos töltőállomások gyorstöltőinél, valamint az otthoni hálózatra csatolt inverter segítségével is. Ha a hálózati villamos áram árát vesszük számításba, akkor akár otthon is megéri feltölteni az autót, amíg az a garázsban nyugszik. De leginkább a Napból érkező tiszta energiával éri meg a legjobban. Ez nem is lehet kérdés.

Aki ma elektromos autóba fekteti a pénzét, az jól jár

Az otthoni napelem rendszerre is rá lehet csatlakoztatni a gépjárművet, így az erősen napsütéses órákban sem keletkezik majd elvesztegetett energia.

Ha napelem rendszert szeretne telepíteni, hogy az elektromos autóját otthon is környezetbarát módon tudja feltölteni, akkor a Wagner Solar Hungária oldalán szakszerű segítségre lelhet. Számolja ki napelem kalkulátorral, mennyi idő alatt térül meg egy komplett napelem rendszer, amelyre garanciát és teljesítménygaranciát is vállal a gyártó és a cég.

Kételkedők hada tüntet az elektromos autók ellen

Számos vélemény hangzik el az elektromos autók ellen, és ez annak tudható be, hogy ezek a járművek a fosszilis energiahordozókat hasznosító erőművekből kapják a villamos energiát. Ez azt jelenti, hogy elvileg egy elektromos autó nem tisztább egy hagyományosnál, csupán annak tűnik. Azt hihetnénk, hogy a városban vagy az úttesten futó elektromos autó lokálisan tiszta, azonban összességében ugyanúgy szennyez, mint a többi gépjármű.

Ebben van némi ráció, de ne felejtsük el, hogy a legszennyezőbb erőművek a legtisztább benzinmotoros gépjárműveknél is hatékonyabbak. Az elektromos autókat pedig napelemekről is fel lehet tölteni, ami egy óriási előny. Ha van otthon egy megfelelően méretezett napelem rendszerünk, amely legalább 4,5 kW teljesítményű, az nemcsak az otthonunk, hanem az elektromos autónk energiaigényét is ki tudja termelni. 

Átlagosan egy autó 19.000 km-t fut egy évben, ehhez nagyjából 3.000 kWh elektromos áramra van szükség. Ez a mennyiség egy év alatt akár egy 2,9 kW-os rendszer segítségével is megtermelhető. Tehát ha a napelem rendszerünket egy elektromos autó töltésére is hasznosítjuk, azzal jelentősen csökkenthetjük a napelemek megtérülési idejét. Nem beszélve arról, hogy ingyen tölthetjük a kocsinkat.