Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Gazdaság

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A visegrádi országok általában alacsony államadóssággal “dolgoznak”. Magyarország esetében a rendkívül nagy államadósság csökkentése zajlott 2019-ig, és 66 százalék körülire csökkent. Majd “kényszerűen, mindenkivel együtt” a 2020-as évben a koronavírus-járvány megemelte az államadósságot, és ezt követően újra csökkent, de ez a szint magasabb mint a környező országoké – közölte.

Kovács Árpád szerint válságkezelés szempontjából nem tekinthető az európai gyakorlattól lényegesen eltérőnek a magyar. A munkahelyek védelmére óriási erőfeszítések történtek, és emiatt a magyarországi munkanélküliségi adatok nem váltak olyan tragikussá mint az Európai Unióban. Magyarország a 4 százalék körüli munkanélküliségi adatokkal nagyon előkelő helyet foglal el az európai palettán, és ez messze jobb mint az európai átlag – mutatott rá.

Az inflációról szólva Kovács Árpád azt mondta, látható, hogy a jegybank fékező lépéseket tesz, és ennek a sorába tartozik az alapkamat emelése is.

MTI