Elhunyt Lieli Pál, a Debreceni Egyetem kedves oktatója

Egyetem

Nagy szomorúsággal közölte kedves oktatójának Lieli Pálnak halálhírét a Department of English Linguistics, University of Debrecen Facebook oldalán.

A mindannyiunk által ismert Pali bácsi szakmai karrierjét egyetemünkön töltötte, 1993 óta az Angol és Amerikai Tanulmányok Intézetének tagja volt. Nagyon népszerű tanár és kolléga volt, meleg és elragadó személyiséggel. Nyugdíjazása után is aktív oktató és tudós volt, rendszeres résztvevője tudományos és társadalmi rendezvényeinknek. A zene iránti szeretete és zenei előadásai sok eseményt emlékezetessé tettek.

Ez a fotó tavaly nyáron készült róla, amikor a pandémiás helyzet enyhülése után egy vacsorára gyűltünk össze. Megünnepeltük 100. félévének befejezését oktatóként egyetemünkön. Soha nem jutott eszünkbe, hogy ezen a nyáron már nem találkozhatunk vele.

Nagyon hiányozni fog nekünk.

Nyugodjon békében.

– olvasható a közleményben.

A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar fuvolistája, akinek életét körülölelte a zene szeretete, zenei pályafutása a szülővárosában indult.

Dr. Lieli Pál Mohácson született 1947. június 18-án, majd itt járt általános iskolába 1953-1961 között és gimnáziumi éveit is szülővárosában töltötte 1961-1965-ig.

1965-1970 között a Debreceni Kossuth Egyetem orosz és angol szakán tanult.

Tanulmányait a moszkvai Lomonoszov Egyetemen folytatta tovább 1967-1968 között, nemzetközi hallgatóként, majd 1970-ben orosz és angol középiskolai tanári végzettséget szerzett.

Megházasodott Bencsik Zsófiával (később négy lánya és két fia született).

1970-1972 tudományos asszisztens volt a Kossuth Egyetem Szlávtudományi Intézetében, majd 1973-tól oktatóként szemináriumokat és előadásokat tartott.

Egyetemi doktori fokozatot szerzett 1974-ben összehasonlító szláv nyelvészetből. 1977-ben megszerezte az adjunktusi címet, majd 1993 augusztus 1-től adjunktus az Angol és Amerikai Tanulmányok Intézetében.

2021 áprilisában koronavírusban hunyt el.

 

Fotó forrása: Department of English Linguistics Facebook oldala.