Lagzi Lajcsi

Galambos Lajos levelet írt Novák Katalinnak, és visszaadta állami kitüntetéseit is

Bulvár

Minden kitüntetését, díját és díszpolgári címét visszaadja Lagzi Lajcsi, aki szeretné, ha mások is belátnák: ártatlan.

Bár Galambos Lajos halasztási kérelmet nyújtott be, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia súlyos betegsége miatt, a bíróság elutasította azt. Ehhez jön még, hogy Lajcsi végig azt állította, ártatlanul ítélték őt el, így nem csoda, hogy az utóbbi időszak történései kikészítették őt.

Hogy milyen sebeket ejtett rajta ez az ügy, jól bizonyítja: elkeseredettségében minden létező kitüntetését és díját, címét visszaadja. Rögtön a két legnagyobb elismerésével kezdi: visszaküldi a köztársasági elnöki hivatalhoz a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét és Lovagkeresztjét – tudta meg a Blikk.

Abban a reményben szolgáltatom vissza ezeket a kitüntetéseket, hogy be tudom bizonyítani az igazamat, hiszen a bíróságon kívül senki sem állította, hogy áramot vagy vizet loptam volna, egyetlen tanú sem! Március 15-én, eme jeles napon döntöttem úgy, visszaadok mindent, de őszintén bízom abban, hogy az ügyem lezárta után ezek visszajutnak majd hozzám. Merthogy én ugyanaz a Galambos Lajos vagyok, aki 2001 augusztusában Mádl Ferenctől és Orbán Viktortól, 2006 márciusában pedig Sólyom Lászlótól és Gyurcsány Ferenctől átvehettem ezeket a kitüntetéseket

– nyilatkozta Lajcsi a lapnak, és megmutatta levelet is, amit írt. A borítékot kézzel írta meg, a feladó nevéhez a nevén kívül néhány hangjegyet is írt, illetve ezt: “Szerbusz, itt a Dáridó“. A levelében pedig leírta, milyen megtiszteltetés volt számára a két kitüntetés, melyhez a közönsége, a műsorai és a munkásságával kapcsolatos eredményei juttatták, zenei és politikai függetlenségét is bizonyítva. Aztán azzal folytatta, hogy az elmúlt közel 8 évben számos meghurcolás és megpróbáltatás érte őt, melyeket nehezen dolgoz fel, és hisz abban, hogy be tudja bizonyítani az igazát.

Annak érdekében, hogy ennek a díjnak a fényét és a méltóságát ne árnyékolja be a személyem és a velem kapcsolatos ügy, és más kitüntetéssel jutalmazottakat ne érjen kellemetlenül, úgy döntöttem, hogy annak ellenére, hogy nem tartom magam méltatlannak a díjakra, a mai nappal mindkét komoly és zene munkásságom szempontjából is valamint a teljes életművem szempontjából is fontos díjról lemondok, és visszaadom tisztelettel a Köztársasági Elnök Asszonynak

– olvasható Lajcsi levelében, aki egyéb díjait is visszadja, de bízik abban, hogy olyan eredményeket hoz majd az ügye, hogy ismét méltó lesz a díjak viselésére. Galambos Lajos teljes levelét itt lehet elolvasni.