favella Kolumbia

Brazília északkeleti részén bandák garázdálkodása miatt több városban megbénult a közlekedés

Világ

Már harmadik éjszaka bandák garázdálkodnak Brazília északkeleti Rio Grande do Norte államának több városában, leállt a tömegközlekedés, bezártak az iskolák – közölte pénteken a BBC hírportálja.

A bűnszervezetek tagjai buszokat gyújtottak fel és fegyveres támadásokat hajtottak végre épületek ellen lakott területeken. Úgy tudni a zavargások kiváltó oka a börtönökben raboskodó bandatagok fogva tartási körülményeire vezethető vissza. A brazil kormány a szövetségi biztonsági erők több száz tagját küldte a térségbe rendteremtésre a héten.

Flavio Dino igazságügyi és biztonsági miniszter szerint a napokban a karhatalmi erők további több száz tagját is oda fogják vezényelni. A tagállami vezetés válságstábot hozott létre, és segítséget kért a szövetségi kormánytól. A Terra című brazil hírportál Francisco Araujóra, a tagállami közbiztonsági miniszterre hivatkozva úgy tudja, a zavargásokat a tagállami börtönökből rendelhették meg, miután a hatóságok elutasították a bűnszervezetek bebörtönzött tagjainak televíziókra, elektromos áramra és hitvesi látogatásra vonatkozó kérelmét.

A túlzsúfolt brazil börtönökben uralkodó állapotokat jogvédők már régóta kifogásolják. 2017-ben a kormány börtönlázadások elfojtására létrehozott különleges alakulatot (FTIP) vezényelt a Rio Grande do Norte állam büntetésvégrehajtási intézményeibe, miután egy zendülésben legalább 30 rab életét vesztette. Bírálói szerint az FTIP rendszerint erőszakos eszközöket alkalmaz rendteremtésre. A helyi sajtó szerint jelenleg két – egyébként rivális – bűnszervezet egy átmeneti béke keretében összefogott a biztonsági erőkkel szemben. Rio Grande do Norte több városában az erőszakhullám nyomán szünetel a tömegközlekedés, s bezáratták az iskolákat is. A héten legalább ketten vesztették életüket és 67 embert előállítottak a megmozdulások során. A rendőrség mindemellett számos fegyvert, robbanószerkezetet, járművet, valamint kábítószert és készpénzt is lefoglalt.