-78 Celsius fokos hideget mértek az Egyesült Államokban

Világ

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.

A leghidegebbet New Hampshire államban mérték, ahol a Mount Washington hegycsúcson mínusz 78 Celsius fok volt. A hideg levegő viharos széllel érte el a térséget, ami egy csecsemő halálát okozta, aki egy balesetet szenvedett autóban utazott, amire fa dőlt. A 23 éves édesanyát válságos állapotban szállították kórházba, gyerekén már nem tudtak segíteni.

Az északkeleti államok nagy részén a szél miatt a hőérzet mínusz 45 fok körül alakult. Bostonban történelmi rekord is megdőlt a kora reggeli mínusz 23 fokos hőmérséklettel. Február 4-én az eddigi rekordalacsony hőmérsékletet 1886-ban mérték, mínusz 19 fokot. Szombat reggel a New York állambeli Albany-ban mínusz 25 fok volt, ami megegyezik a korábbi napi hidegrekorrdal, míg Glen Falls városban mínusz 31 fok volt, ami 45 éves rekordot adott át a múltnak.

Szombat estétől az ország nyugati részén fekvő Sierra Nevada hegységre is figyelmeztetést adtak ki hóviharok miatt. A Nevada és Kalifornia határán fekvő hegyvidéken akár 60 centiméter hó is lehullhat, valamint a hegycsúcsokon óránkénti közel 200 kilométeres széllökésekre számítanak. Az Egyesült Államok több déli államában a hét közepén téli szélviharok és jeges esők vezettek halálos balesetekhez, miután több centis jégpáncél alakult ki. A csúszós utakon 9 ember vesztette életét Texas, Arkansas és Oklahoma államban. Hosszabb-rövidebb időre több, mint 500 ezer háztartásban volt áramszünet az ítéletidő miatt.