Tovább nőtt az öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma Kabulban

Világ

Már legalább 43 áldozata van annak az öngyilkos merényletnek, mely egy kabuli oktatási intézményben történt pénteken – jelentette hétfőn az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA).

“Negyvenhárom halott. 83 sebesült. A legtöbb áldozat fiatal nő és lány” – írta a Twitteren a misszió. Arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. Pénteken öngyilkos merénylet történt Kabul zömében a síita hazara kisebbség által lakott, Dast-e-Barcsi nevű negyedében. Az egyetemi előkészítő tanfolyamokra szakosodott intézményben éppen vizsgát tartottak a belügyi szóvivő tájékoztatása szerint.

A robbanás egyik sebesültje a sajtónak azt mondta, a teremben körülbelül 600-an voltak a merénylet idején, fiúk és lányok vegyesen. Bár a robbanást követően készített, a közösségi médiára is felkerült videófelvételeken az látszik, hogy a hozzátartozók és iskolatársak igyekeznek kimenteni a romok alatt rekedteket, és a helyszínen elsősegélyt nyújtani a sebesülteknek, a tálib hatóságok – egy következő robbanástól tartva – elrendelték a terület kiürítését.

Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő Twitteren elítélte a merényletet, amelynek elkövetéséért mind ez idáig egyetlen csoport sem jelentkezett. A kerületben több véres merénylet történt az elmúlt években, amelyeket a hazarákat eretneknek tekintő Iszlám Állam-Horászán követett el. Legutóbb áprilisban jelentettek innen robbantást, ekkor egy fiúiskolát ért támadás, amelyben szintén többen életüket vesztették.