Nemcsak Magyarországon, hanem Izraelben is megemelték az áram árát

Világ

Izraelben jövő hétfőtől 8,6 százalékkal drágul az áram a villamosenergia hatóság szerda este nyilvánosságra hozott döntése szerint – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Eredetileg 9,6 százalékos áremelést terveztek a szén árának emelkedése miatt, de ezt az elmúlt két hétben tartott megbeszéléseken némileg csökkentették. Az árnövekedés mérséklése érdekében többek között kevésbé korlátozzák az eskoli erőmű gázblokkjainak kibocsátási határértékét, s ez hamarosan a szénfelhasználás visszaeséséhez vezethet.

A számítások szerint az áram ára egy család számára két hónap alatt átlagosan körülbelül 86 sékellel (közel tízezer forint) emelkedik majd, ami havi 43 sékelt (közel ötezer forintot), évente pedig több mint 500 sékelt (55 ezer forintot) jelent.

Izraelben a havi átlagkereset áprilisban 12 104,9 sékel, vagyis közel 1 millió négyszázezer forint volt.A villamosenergia hatóság vezetői azért is próbálták mérsékelni az áremelést, mert a helyi iparosok szövetségének vezetői szeretnék elkerülni az inflációs spirált az izraeli gazdaságban.

Az áram drágulása várhatóan megemeli több száz termék és szolgáltatás árát. Nőnek az önkormányzatok kiadásai is, részben a közvilágítás és a közlekedési lámpák üzemeltetése miatt. A becslések szerint augusztusban és szeptemberben további 0,2 százalékkal nő az infláció csak az áram árának megemelése következtében.
A hatóság döntésének hátterében a szén elmúlt hónapokban tapasztalt mintegy 140 százalékos világpiaci drágulása állt.