Donald Trump tanácsadóját bűnösnek találta az esküdtszék

Világ

Bűnösnek találta az esküdtszék Donald Trump korábbi amerikai elnök fehér házi stratégiai tanácsadóját, Stephen Bannont az amerikai kongresszus munkájának akadályozásában, mivel tavaly ősszel nem jelent meg a kongresszus elleni, 2021. január 6-i támadást kivizsgáló képviselőházi különbizottság előtt – jelentette a The Washington Times című amerikai napilap szombaton.

A jobboldali-konzervatív amerikai napilap online cikke szerint a pénteki esküdtszéki döntés komoly győzelmet jelent a bizottság számára, amely igyekszik kiterjeszteni vizsgálódását további tanúkra. A washingtoni szövetségi bíróságon összegyűlt esküdtszék két vádpontban is bűnösnek találta Bannont. A szövetségi ügyészek érvelése szerint a volt elnök korábbi tanácsadója “a Donald Trump iránti hűséget választotta a jogszabályok betartása helyett”.

Az esküdtszék döntése több hónap elmérgesedett hangvételű jogi huzavona végére tett pontot a korábbi tanácsadó és a bizottság között, miközben a testület többször is csak komoly nehézségek árán tudta felvonultatni tanúit a kongresszus elleni támadás részleteit egy éven át vizsgáló nyomozás során. A tömeg Donald Trump akkori elnök beszéde után rohamozta meg a kongresszust. Steve Bannon pedig már egy nappal korábban arról beszélt, hogy január 6-án elszabadul a “pokol”.

Bannon péntek este a bíróság épülete előtt megköszönte a bírák munkáját, és elismerte vereségét. “Tiszteletben tartjuk a bíróság döntését. Lehet, hogy itt és most elveszítettük a csatát, de nem fogjuk elveszíteni a háborút. Trump és az alkotmány oldalán állok, és ezt sosem fogom visszavonni” – tette hozzá a korábbi stratégiai tanácsadó.

Bannon védőügyvédje, David Schoen leszögezte, hogy “golyóálló fellebbezést” készít elő a bíróság elsőfokú döntése ellen. Az esküdtszék kevesebb mint három óra alatt hozta meg döntését. A testület elnöke és alelnöke, Bennie G. Thompson mississippi demokrata, illetve Liz Cheney wyomingi republikánus képviselő “a jogállamiság győzelmeként és a különbizottság munkájának fontos elismeréseként” értékelte az esküdtszék döntését.

A kongresszus munkájának akadályozása az amerikai szövetségi törvények szerint bűncselekmény, 1 hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Az ítélethirdetésre a fellebbezés elbírálását követően, 2022. október 21-én kerülhet sor.