Így indulj el a futás útján!

Sport

Szinte mindenkinek van az életében olyan pillanat, amikor elhatározza, hogy mostantól sportolni fog, hogy mit, az még kérdéses. Aztán végiggondolva rájön, hogy a legegyszerűbb sportolási mód a futás. Felszerelés nem nagyon kell hozzá, az öltözék is pénztárca függő, a legnagyobb kiadás egy jó cipő.

Ebben a cikkben segítünk, hogyan indulhatsz el a futás útján, valamint kitérünk arra, hogy miért éri meg Brubeck férfi alsónadrág vásárlása, amit futáshoz is felvehetsz.

Milyen életkorban lehet elkezdeni futni?

Bármilyen életkorban, hiszen nem késtünk le semmiről, kortól, nemtől függetlenül ha az egészségi állapot megengedi, nekiláthatunk. Természetesen, aki túlsúllyal küzd, az inkább a sétával kezdje, aztán ha csökkent a súlya, át lehet állni a kocogásra. Nem csak a futásnál, hanem az összes többi sportnál is a fokozatosság alapkövetelmény. Nem mindenki mozgott előtte, lehet, hogy 8 órát ülve tölt el, ezért ne akarjon elsőre maratont futni az, aki korábban mozgásszegény életmódot folytatott.

Mik a legfontosabb tulajdonságok amire figyelni kell, hogy  a kezdőkből gyakorlott futókká váljanak?

Az alábbi dolgokra mindenképpen ügyeljünk, főleg, ha teljesen kezdők vagyunk:

  • türelem
  • fokozatosság
  • szorgalom
  • rendszeresség
  • edzések mennyiségének és minőségének megfelelő pihenés és alvás biztosítása
  • táplálkozás

Sokan elkövetnek számos hibát kezdő futóként, amit a tapasztalatlanság és a türelmetlenség okoz. Nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan eszünk, de az edzés előtt három órával lehetőleg ne együnk nehéz dolgokat. Viszont egy-másfél óra után kell némi ennivaló a szervezetnek, ilyenek az energia szeletek, energizáló sportitalok, vízzel hígítható porok, gyümölcsök.

Mi az ami visszatartja a kezdőket?

Egy kezdő fusson úgy, ahogy jól esik neki, lélegezzen kényelmesen. Mindig lassú kocogással melegítsen be, majd ezután növeljék a sebességet, de csak annyira, hogy még komfortos legyen. Ha fejlődni akarunk, akkor fokozni kell a sebességet, az utolsó öt-tíz perc mindig a levezetésé legyen. Fokozatosan lassuljunk le, így a légzés és a pulzus is csökkenni kezd, majd az utolsó méterekben csak séta legyen, aztán jöhet a nyújtás.

Futni még rossz időben is lehet igaz, csak edzőteremben. Ideális az, ha a természetben tudunk sportolni a mezőkön, erdőkön, réteken keresztül, de amikor az idő kint nem megfelelő a sporthoz, akkor szabadságszeretet ide vagy oda muszáj zárt térben mozogni. Rossz kedv esetén ki lehet futni a feszültséget, és garantáltan jobban érzi magát a sportoló, feltöltődik energiával.

Tényleg nagyon monoton a futás?

Van akinek monoton, de az hallgathat zenét vagy hangoskönyvet, esetleg podcastot, van akit a zene felpörget, de alapvetően a cél a mozgás maga. A természet hangjai sok embernek elég a futáshoz, mások belül vetítenek ki saját maguknak filmeket és arra koncentrálnak.

Van-e szükség külön futó ruházatra?

Természetesen nem feltétlenül kell a kezdéskor külön ruhatár ezt majd a futás fejlődése során is be tudják szerezni. De ami szükséges, sőt a legfontosabb az a cipő amit lehetőleg szakboltokban vásároljanak. Amennyiben szeretne valaki a futáshoz is megfelelő alsónadrágot vásárolni, akkor azt a Brubeck webshopban megteheti.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a futás az egyetlen sport amit különösebb befektetés nélkül, bárki elkezdhet, aki sportolni szeretne. (x)