Kosárparkot és mellszobrot avattak Sitku Ernő tiszteletére Nyíregyházán

Sport

Kosárligetet neveztek el, és mellszobrot avattak az egy évvel ezelőtt elhunyt Sitku Ernő 149-szeres válogatott kosárlabdázó emlékére a kormány, az önkormányzat és a sportág képviselői szerdán Nyíregyházán.

A Continental Aréna parkjában felállított emlékmű leleplezésén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a 48 éves korában váratlanul elhunyt sportember sportolóként, edzőként, szakemberként és emberként is a legjobbak és a legnagyobbak közé tartozott. Példa értékű pályafutása a magyar kosárlabdasportot gazdagította, ezért került be a sportág legnagyobbjai, halhatatlanjai közé.

“Tanítványai által különösen tisztelt és szeretett edző, utánpótlás szövetségi kapitány volt, aki a kosárlabda-szövetségben elnökségi tagként, illetve megyei elnökként is dolgozott” – emlékeztetett az államtitkár. Méltatásában a politikus hangsúlyozta, Sitku Ernő élete volt a sport, az iránta mutatott alázat, a csapattársak, az ellenfelek tisztelete, és mindig előtérbe helyezte ennek átadását a fiataloknak.

Szabó Tünde hozzátette, életútjára méltán lehetnek büszkék szerettei, csapattársai, munkatársai és városa, mint mondta, ő volt a város kosárlabdasportjának “lelke és motorja”.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) az elnöke az eseményen elmondta, Sitku Ernő meghatározója volt a magyar kosárlabdának, szívén viselte a gyerekek kosárlabda-oktatását és -képzését annak érdekében, hogy felnőve esetleg nemcsak a élsportban, hanem a civil életben is helyt tudjanak állni.

“Fontos és hasznos szerepét jól mutatja, hogy az MKOSZ még mindig nem választott helyette új elnökségi tagot” – jelezte a szövetségi elnök. Hozzátette, az elnökség szerint “csak olyan jöhet”, aki legalább olyan módon és szinten tudja képviselni ezt a sportágat, mint Sitku Ernő.

“Emlékét örök időkre szeretnénk megőrizni” – fogalmazott Szalay Ferenc.

Kovács Ferenc, a nyírségi megyeszékhely polgármestere az avatón arról beszélt, Sitku Ernő 2017-ben megkapta Nyíregyháza sportdíját, hiszen visszavonulása után ott dolgozott azért, hogy helyben egy sportolói életpályamodellt alkosson meg.

A tisztelet jeléül a bujtosi városligetben korábban megépített és a sportoló által felavatott, a kosárlabda-szövetség támogatásával nemrég új borítást kapott kosárlabdapálya mostantól az ő nevét viseli – tette hozzá a városvezető.

A beszédeket követően a jelenlévők és a családtagok leleplezték a Turi Török Tibor szobrászművész által készített mellszobrot, amelyen elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.

A négyszeres bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes kosárlabdázó legnagyobb sikereit a Budapesti Honvéd, majd az Atomerőmű SE csapataiban érte el. Vezetésével a nyíregyházi kosárlabdasport egyre szebb sikereket tudott felmutatni, az utánpótlás-nevelő akadémiát a legjobbak közé vezette. A fiatalok nevelése különösen szívügye volt, az U18-as fiú válogatott csapatvezetőjeként sokat tett a felnövekvő tehetségekért.

(MTI)

Nyíregyháza polgármestere az átadásról: