kés

Bódult állapotban tört, zúzott, majd megölte az apját egy konyhakéssel

Rendőrség

Tíz év börtönbüntetésre, két év járművezetéstől eltiltásra, valamint tíz év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék 2023. március 24-én azt a fiatalembert, aki négy évvel ezelőtt az otthonukban bódult állapotban több bűncselekményt követett el.

2019. november 6-án a 23 éves Cz.P. vádlott alkoholt és bódító hatású gyógyszert fogyasztott. Az esti órákban felment a családi házuk emeletén szívességi lakáshasználóként tartózkodó családhoz, s ott egy félreértésből adódóan rátámadt a 26 éves fiatalemberre. Az ágyában alvó sértettet lerántotta a földre, majd úgy tűnt, sikerült a félreértést tisztázniuk, békességben megbeszélték azt, az ágyon ülve. Azonban a vádlott egyszer csak megragadta a sértett nyakát, kis – közepes erővel megszorította, majd az arcát kétszer ököllel ütötte meg, egyszer pedig meg is pofozta.

A dulakodást észlelte a vádlott földszinten alvó édesapja, aki felszaladt az emeletre, és számonkérte fiát, miért terrorizálja a fent lakó családot. A vádlott ekkor az apjára támadt, a lábáról ledöntötte, a mellkasára ült, több alkalommal megütötte az arcán, miközben folyamatosan megölésére utaló kijelentéseket tett. Felvett a földről egy fém ruhafogast, ezzel többször fejbe ütötte az idős férfit, majd a fogas fém nyelét az édesapja nyakára szorította és úgy fojtogatta. A hangzavarra megjelent az emeleten az idős férfi élettársa, aki lerántotta apjáról a vádlottat és lezavarta a szobájába.

Cz.P. ekkor lement a földszinten lévő konyhába, magához vett kettő konyhakést és továbbra is megöléssel fenyegette apját. Majd a késeket letéve elkezdett a konyhában törni, zúzni, melyet meghallott az apja, s bement a konyhába, hogy megakadályozza a fiát a további rongálásban. A vádlott ekkor magához vett egy konyhakést és azzal közepes erővel, egy alkalommal a bordák alatt megszúrta az édesapját, aki a vérveszteség miatt – az orvosi beavatkozás ellenére – a hajnali órákban a kórházban elhalálozott.

Cz. P. ezt követően kocsiba ült, az édesanyjához akart hajtani, azonban a rendőrjárőr igazoltatta, majd előállította. A vezetés időpontjában a vádlott vezetési képességre hátrányosan ható szer által befolyásolt, bódult állapotban volt.

Mivel a bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján azt állapította meg, kétséget kizáró módon nem bizonyítható, hogy Cz.P. vádlott szándéka kiterjedt az emeleten szívességi lakáshasználóként lakó 26 éves fiatalember megölésére, az ellenben bizonyított, hogy szándéka 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult, ezért ezen cselekmény vonatkozásában a vádtól eltérő minősítést állapított meg; emberölés bűntett kísérlete helyett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki a vádlottat bűnösnek.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben mind az ügyész, mind a vádlott és védője fellebbezést jelentett be – tájékoztatott a Nyíregyházi Törvényszék.

Emberölés kísérlete miatt újabb éveket tölthet börtönben a vérfertőzés miatt elítélt nyírségi férfi