A nagycserkeszi halálos közúti baleset okozóját börtönbüntetésre ítélték

Rendőrség

Nem jogerősen hat év börtönre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki ittasan, kábítószer hatása alatt halálos balesetet okozott februárban a 36-os úton, Nagycserkesznél.

Resán Dalma, a törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, a férfit ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, kábítószer-birtoklás és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségében találta bűnösnek. Az autó fiatalkorú utasát segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt egy év, két évre felfüggesztett, fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték.

Az ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott két társával 2022. február 6-án Tiszavasváriban szórakozott, ahol alkoholt fogyasztottak. Hazafelé az autót az a társuk vezette, aki nem ivott, de Nagycserkesz közelében lesodródott az útról. Emiatt a vádlott – ittassága ellenére – átvette a vezetést, a sértett pedig az anyósülésre ült át. Hazafelé tartva az autó megcsúszott a nedves úton, átsodródott a szemközti oldalra, majd az árokba hajtva fának ütközött. Az anyósülésen ülő férfi kirepült a gépkocsiból és a helyszínen meghalt, társai könnyebben megsérültek – ismertette a bírósági szóvivő.

A baleset után a vádlottak a gépjárműből már kiszálltak, amikor a helyszínen megállt egy arra közlekedő férfi, aki megkérdezte, hogy segítségre szorulnak-e és utazott-e más személy a gépjárműben. A vádlottak tagadták, hogy harmadik utas is lett volna, azonban a férfi megtalálta a sértettet az árokban, arccal a földön, hason fekve. A vádlottak próbálták „felkelteni” a sértettet, aki nem reagált. Mikor a férfi értesíteni akarta a mentőket, I. rendű vádlott rákiáltott „nem kell hívni senkit, nem kell hívni a rendőrséget, megmondtam”. Ennek ellenére a férfi visszament autójához és onnan hívta a 112-es segélyhívót

A két férfi nem várta meg a hatóságokat, gyalog elindult Nyíregyháza felé, és a baleset helyszínétől kb. 300 m-re az időközben a helyszínre kiérkező rendőrjárőrök igazoltatták és fogták el a Nagycserkesz-Markóbokori elágazásnál. A sofőr szervezetében alkoholt és kábítószert mutatott ki a vérvizsgálat.Resán Dalma hozzátette: a férfit egy tavaly októberben történt baleset miatt is felelősségre vonta a bíróság; akkor gépkocsijával Demecserben nekiment egy másik autónak, és segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

Az előkészítő ülésen mindkét vádlott beismerte a bűnösséget és lemondott a tárgyalás jogáról, de részletes vallomást nem tett. Az ítéletet a fiatalkorú vádlott tudomásul vette, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.