Országgyűlés, parlamenti döntések

Háromnapos üléssel zárul a parlament őszi ülésszaka

Ország

Háromnapos üléssel zárja őszi ülésszakát az Országgyűlés, amely e heti tanácskozásán – kedden és szerdán – közel félszáz javaslatról dönthet.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a hétfői ülésnap 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Leteheti a képviselői esküt a fideszes Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki a közelmúltban elhunyt Turi-Kovács Béla (Fidesz), az Országgyűlés korelnöke mandátumát foglalja el.

Ezt követően három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, majd huszonkét előterjesztés bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját folytatják le a képviselők. Terítéken lesz egyebek mellett az építészetről szóló törvényjavaslat, a Magyar Honvédség iraki szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslat és az az indítvány, amely alapján egyes munkakörökben megszűnik a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat. Szó lesz a Mi Hazánk két, az országgyűlési, illetve a fővárosi választási rendszert érintő kezdeményezéséről, a szuverenitásvédelemmel kapcsolatos indítványokról és az idegenrendészeti szabályok szigorítását tartalmazó, valamint a külföldi állampolgárok Magyarországon történő tartózkodását, munkavállalásának jogcímeit és feltételeit meghatározó kormányzati előterjesztésekről is.

(MTI)