Vízmű szerelvénycsere

Idén állami tulajdonba kerül a víziközmű-szolgáltatók több mint fele

Ország

Az év végére a jelenlegi 37 víziközmű-szolgáltató közül 20 állami cég lesz, így az ország több mint felén már állami tulajdonú intézmény biztosítja a víziközmű-szolgáltatást – közölte az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán, Kiskunhalason.

V. Németh Zsolt a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. hálózatfejlesztési projektzáró rendezvényén arról beszélt, hogy számos feladat és kihívás vár az ágazatra, ugyanakkor az elmúlt időszak az ágazat aranykorszakának is tekinthető. Kiemelte: Magyarországon a vezetékes ívóvízhálózat a lakosság ellátásában szinte 100 százalékos, és mára 83,5 százalékra nőtt a szennyvízelvezetéssel, -tisztítással érintett háztartások száma. Az elmúlt évtizedben megduplázódott, vagyis több mint 800-ra emelkedett a szennyvíztelepek száma, és míg 2004-ben, az ország uniós csatlakozásakor 365 településen nem volt megfelelő az ívóvíz minősége, számuk mára 10-re csökkent.

Hat év alatt 4969 kilométerrel nőtt az ívóvízhálózat Magyarországon, 2010 és 2021 között pedig több mint 11 ezer kilométerrel a szennyvízhálózat. Az állam gondoskodik a víziközmű-szolgáltatókról, így biztosította a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. működéséhez szükséges forrást is eddig mintegy 1,1 milliárd forint összegben. Bejelentette azt is, hogy elindult egy bérfelzárkóztatási program és januárban további, közel 500 millió forint támogatást kap a vállalkozás az integrációs programban. A jövő feladatait sorolva kiemelte a csatornázottság további növelését, az ívóvízminőség javítását, annak érdekében, hogy Magyarország minden településen ugyanaz a komfortszint legyen elérhető. Azt mondta: a következő években Magyarország 170 szennyvíztelepén a negyedik tisztítási fokozatnak való megfelelés érdekében egy új technológiával történő, úgynevezett nanoszűrést kell bevezetni.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta: az említett területekre forrást kell biztosítani, kiemelt tekintettel az elődök által kiépített ívóvízhálózat rekonstrukciójára, mert Magyarországon átlagosan minden negyedik liter víz elszivárog. A kimutatások szerint a nagyjából 95 ezer kilométer hosszú ívóvízhálózatból mintegy 40 ezer kilométer kockázatos vagy túlnyomóan kockázatos állapotú, ezért ezt mindenképpen le kell cserélni.

(MTI)