Kellemes őszi napok várhatóak, hűvös éjszakával

Ország

Izlandtól délre markáns ciklon örvénylik, hatására a Brit-szigetek északnyugati tájain jelentős mennyiségű eső esett az előző 24 óra során. Ugyancsak ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság felett, középpontjával Lettországtól keletre, így arrafelé is több helyen esett 10 mm-t meghaladó csapadék.

E két ciklon között kontinensünk középső és déli területeinek időjárását magasnyomás alakítja, így nagy területen napos az idő, de a mediterrán térséget leszámítva éjszakánként foltokban köd és rétegfelhőzet képződik, amely helyenként már tartósabban is megmarad napközben.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a sokévi átlagnak megfelelően alakul, 25 fok fölötti csúcsértéket már a mediterrán térségben sem mindenütt mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre melegebb, továbbra is jórészt száraz levegő alakítja.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

Kedd délután felhőátvonulások lesznek, helyenként fordulhat elő zápor. A gomolyfelhők estére összeesnek, és éjszaka legalább átmenetileg mindenütt kiderül az ég. Hajnalra foltokban köd és rétegfelhőzet képződik.

Az éjszaka során északnyugat felől magasszintű felhőzet érkezik, amely szerdán napközben beborítja az országot, és a nap előrehaladtával egyre jobban szűrheti a napsütést. Csapadék nem lesz.

Kedden még az északnyugati szelet kísérhetik élénk, a középső megyékben erős széllökések, majd éjszakára jelentősen mérséklődik a légmozgás. Szerdán már a délnyugati szél élénkülhet meg a Dunántúl északnyugati felén.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű, de a hosszabb ideig derült fagyzugokban gyenge légköri fagy is előfordulhat. Talajmenti fagyra több helyen is lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 22 fok között várható.