Meteorológiai szolgálat: északnyugaton már szombaton, délkeleten talán csak jövő hétfőre érkezhet érdemi enyhülés

Ország

Ismét tartós hőségre kell készülni; az északnyugati megyékben várhatóan szombatra, délkeleten viszont csak hétfőre mérséklődik érdemben a kánikula – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Videójukban Mesterházy András meteorológus elmondta: a mostani a negyedik hőhullám ezen a nyáron. Hétvégéig jellemzően száraz és meleg lesz az időjárás.

Kifejtette: kedden éjszaka derült, gyengén felhős idő várható, legfeljebb egy-egy futó zápor lehet, elsősorban az északi megyékben. Nem várható jelentős felfrissülés, 15-23 fokig hűl a levegő, az ország döntő részén 20-21 fok várható.

Szerdán napközben országszerte kánikula lesz, csapadék nélkül. 33-38 fokig emelkedik a hőmérséklet, az Alföldön várható a legmelegebb.

A csütörtök is a hőség jegyében telik, 32-36 fokos csúcsértékekkel. Csapadék csak kevés helyen várható.
Pénteken már elszórtan, nagyobb számban alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A maximumok 32 és 37 fok között alakulnak.

A meteorológus azt mondta: az enyhülést egy nyugat, északnyugat felől érkező hullámzó frontzóna hozza majd meg. Ennek hatására a hét végén már heves zivatarokra is készülni kell: viharos szél, jégeső és felhőszakadásszerű esőzés is lehet. Északnyugaton már ekkor jelentősen mérséklődhet a hőség: a csúcsértékek 30 fok körül várhatók. Délkeleten viszont még ekkor is 35 fok körüli meleg lehet. Utóbbi tájakon várhatóan csak hétfőn süllyed 30 fok alá a hőmérséklet.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú intézkedésként elrendelte a hőségriadót.

Müller Cecília hőségriadót rendelt el