Dumbledore Michael Gambon

Elhunyt Michael Gambon, a Harry Potter filmek legendás Dumbledore professzora

Kultúra

82 éves korában elhunyt Sir Michael Gambon, akit a Harry Potter-filmek rajongói Dumbledore professzorként ismertek meg és szerettek meg leginkább – írta meg a Blikk.

Sir Michael John Gambon 1940. október 19-én Dublin külvárosában született, Írországban. A szüleivel a második világháború után Londonba költöztek és így megkapták a brit állampolgárságot. A legendás színész békésen hunyt el a kórházban az angliai Withamben, erről a család közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot.

A pályája kezdetén színpadi szerepekben szerepelt, és az angol Nemzeti Színházban is fellépett. 1965-ben az Othello filmben szerepelt először a kamerák előtt, majd ezután még két filmben 1985-ig, ekkoriban színpadi szerepeket vállalt. Majd a 80-as évektől egyre több filmben játszott. A leghíresebb szerepe a Harry Potter filmekben Dumbledore professzor karaktere volt, amit Richard Harris halála után vett át. A Harry Potter és az Azkabani fogoly filmben debütált és játszott főszerepet a Harry Potter és a félvér hercegbeli “haláláig”. 1998-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte a színészetért tett szolgálataiért. Emellett olyan filmekben szerepelt mint A háború a háborúról, Az Álmosvölgy legendája, Kingsman: Az aranykör vagy a Sky kapitány és a holnap világa.

Tizenhárom alkalommal jelölték az Olivier-díjra is, amiből hármat meg is nyert.

Meghalt Robbie Coltrane, a Harry Potter filmek Hagridja