Vándorkiállítás nyílt a szegedi Somogyi-könyvtárban

Kultúra

Vándorkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár alagsori klubhelyiségében, amely a Mályvavirág Alapítvány korábbi művészet-egészségügyi pályázatának nyertes alkotásait mutatja be.

A különleges festményeket felvonultató tárlat igyekszik felhívni a figyelmet a petefészekrák tüneteire és megelőzésére. Az Alapítvány 2022-ben a május 8-i Petefészek Világnap alkalmából hirdette meg művészeti pályázatát, melynek győztese Blumenschein Ágota lett, így ő kapott lehetőséget egy teljes kiállítási anyag létrehozására. A pályázat és az alkotó célja, hogy a műalkotássokkal egészségtudatosságra és prevencióra inspirálja a látogatókat.

Az amatőr festőművész egy balerina alakján keresztül szemlélteti a legjellemzőbb tüneteket: köztük a hát- és derékfájást, a puffadást, a gyomorégést, a gyakori vizelési ingert, a menstruációs ciklus változását vagy éppen a fáradékonyságot és a kimerültséget. A kiállítás korábban a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, a Mathias Corvinus Collegium épületében, az egri egyetemi Tittel Pál Könyvtárban, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban volt látható. A tervek szerint azonban országszerte további helyszíneken is bemutatásra kerül majd a különleges tárlat.

Újabb gombászati témájú kötetbemutató a Somogyiban

A kiállítás szegedi megvalósulását a Somogyi-könyvtár és a Szegedért Alapítvány támogatta. A kiállítás egészen augusztus 31-ig megtekinthető a könyvtár alagsori klubjában (a ruhatár mellett).

Forrás: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár