steven-spielberg

Steven Spielberg már másképp vélekedik a streamingről mint korábban

Kultúra

Steven Spielberg ma már másként tekint a filmek streaminges forgalmazására, mint néhány évvel ezelőtt; az Oscar-díjas filmrendező egy interjúban ütött meg engedékenyebb hangot ezzel kapcsolatban – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A legendás rendező a The New York Times szerdai online kiadásában idézte fel, hogy amikor a Warner Bros. a pandémia miatt 2020 végén közölte, hogy új filmjeit nemcsak moziban, hanem egyidejűleg az HBO Max steramingszolgáltatásán forgalmazza, úgy érezte, mintha a stúdió “a busz alá lökte” volna kollégáit. Kifizették őket, de a mozikba szánt filmjeiket a streamingplatformon láthatta a közönség – emlékeztetett rá.

A rendező elmondta: az idősebb, moziba járó korosztály eleinte biztos megkönnyebbült, hogy nem kell ragacsos popkornon lépkednie, ha egy filmet meg akar nézni, de aztán hiányozhatott nekik a közös mozizás élménye. Spielberg szerint a nézők ma akkor érzik úgy, hogy megérte beülni a moziba, ha a film megüt egy bizonyos mértéket.

“A filmek dolga, hogy elég jók legyenek, hogy a nézők a végén ezt oszthassák meg egymással” – fűzte hozzá. A rendező szerint a mozizás melletti érv például, hogy Baz Luhrmann Elvis című filmjére idén már több mint százmillió dollárért váltottak jegyet Észak-Amerikában.

Spielberg ugyanakkor arról is beszélt az interjúban, hogy The Post című, 2017-ben bemutatott filmjét, amelynek főszerepeit Meryl Streep és Tom Hanks alakította, talán többen látták volna, ha egy streaming platformon debütál. Mint mondta, ha a pandémia után kapja a forgatókönyvet, és az Apple-nek vagy a Netflixnek forgatja le, sokkal nagyobb közönsége lett volna, mint a mozikban. Ennek a filmnek – mondta – “több millió ember számára volt mondanivalója, és mi soha nem tudtuk volna ezeket a milliókat a moziban elérni. A dolgok eléggé megváltoztak ahhoz, hogy ezt mondjam”.