Bemutatták Nyíregyháza állatbarát célú projektjét

Bemutatták Nyíregyháza állatbarát célú projektjét

Helyi hírek

A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára – mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán, ahol a város képviselőinek jelenlétében bemutatták a nyírségi nagyváros állatbarát célú projektjét.

Ovádi Péter hangsúlyozta, hamarosan megjelenik az az 500 millió forint keretösszegű pályázat, amelyre – a tavalyi kiíráshoz hasonlóan – a civil állatvédő szervezetek adhatják be támogatási kérelmeiket és nyerhetnek el különböző összegeket elsősorban a működési költségeik fedezésére és ivartalanítási programok megvalósítására.

Bemutatták Nyíregyháza állatbarát célú projektjét
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos beszél Nyíregyháza állatbarát célú projektjének ismertetésén, a Törzs utcai kutyafuttatóban 2024. március 26-án. Mellette Kovács Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP), Szabó Tünde, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő és Tóth Imre, a városrész fideszes önkormányzati képviselője (b-j). MTI/Balázs Attila

A kormánybiztos emlékeztetett, a tavalyi kiíráson 187 ilyen profilú civil szervezet pályázott sikeresen, ebben az évben pedig a tavalyihoz hasonló keretösszeg áll majd rendelkezésére.

Ovádi Péter kiemelte, a kóborállat-állomány csökkenését az ivartalanítási programra fordított összegekkel lehet elérni, ezért nagyon fontos a kabinet, a hatóságok, az önkormányzatok és a civilek együttműködése ezen a területen.

Bemutatták Nyíregyháza állatbarát célú projektjét
A Törzs utcai kutyafuttató Nyíregyháza állatbarát célú projektjének ismertetése idején, 2024. március 26-án. MTI/Balázs Attila

Az állatvédelemben elért eredményekről szólva a kormánybiztos elmondta, a kormány szigorította az állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályi környezetet a büntető-törvénykönyvben, így a korábbiaknál súlyosabban büntetik például az állatkínzást, az állatviadalon való részvételt, valamint csalétek vagy méreg kihelyezését.

“Minden eszközzel fellépünk az állatvédelem mellett és az állatkínzók ellen”

– fogalmazott Ovádi Péter.

Hozzátette, fontos felhívni a figyelmet a felelős állattartásra is, a tavalyi állatvédelmi témahét eseményeibe tavaly 250 ezer gyermeket, 2500 pedagógust és 1900 oktatási intézményt vontak be.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere arról beszélt, a helyhatóság ebben az évben az állatbarát önkormányzat cím elnyerését tűzte ki célul.

A fejlesztésekről szólva azt mondta, májusra elkészül Nyíregyháza állatbarát térképe, nyáron egy kutyatavat szeretnének létrehozni a nyírségi megyeszékhelyen, folytatódnak az állatvédő civil szervezetek számára indított adománygyűjtések, illetve nyár elejére elkészül a város legújabb kutyafuttatója. Az eseményen részt vett Szabó Tünde és Vinnai Győző térségi fideszes országgyűlési képviselő is.

Az önkormányzat a múlt héten indította el az ingyenesen igénybe vehető engedelmességi kutyasulit a hat, saját fenntartású városi kutyafuttatójában. Az április 26-ig tartó Kutyázz Nyíregyháza! program keretében a kutyák és a gazdáik képzett trénerek segítségével ismerhetik meg a közös együttélés alapjait.