Aero Space Power Kft.

Bővíti szolgáltatásait a kisvárdai Aero Space Power Kft.

Gazdaság Helyi hírek

Mintegy félmilliárd forintot fordított a repülőgép-hajtómű alkatrészek és ipari gázturbina alkatrészek javításával foglalkozó kisvárdai Aero Space Power Kft. szolgáltatásai bővítésére, egy vákuumkemence kialakítására, amelyet szerdán adtak át a felső-szabolcsi kisvárosban.

Kürthy Attila ügyvezető igazgató elmondta, a 185 munkavállalót foglalkoztató társaság saját erőből valósította meg a beruházást.

Kifejtette, az európai és az amerikai légügyi hatóságok jóváhagyásával rendelkező karbantartó szervezet a polgári repülésben az egyik legelterjedtebb, CFM56 típusú, illetve a General Electric GE90 típusú repülőgép-hajtóművek levegő, gáz és hidraulikus csöveinek, álló hajtóműlapátjainak és turbinán belüli alkatrészeinek javításával foglalkozik a kisvárdai telephelyén.

Emellett gázturbina-hajtóművek nagy méretű alkatrészeit is szervizelik, gázturbina házakhoz szerelnek össze elektronikus vezérlőszekrényeket és szélerőművekhez gyártanak speciális hegesztett szerkezeteket – tette hozzá.

Kürthy Attila elmondta, az egyedi gyártású, mintegy 22 tonna súlyú, a repülőgép-hajtómű és ipari gázturbina alkatrészek hőkezelése használható vákuumkemence több mint egy évig épült, a beszerelés és üzembe helyezés négy hónapot vett igénybe. A két tonna töltet befogadására alkalmas berendezés akár 1300 Celsius fokon is üzemeltethető, ami a repülőgépiparban használt szuperötvözetek (kobalt, titán, nikkelötvözetek) miatt elengedhetetlen.

A társaság a tervek szerint hamarosan mérnökirodát létesít Debrecenben, amivel a munkavállalói létszám eléri a 220 főt – tette hozzá Kürthy Attila.
Herdon István, a Kft-t tulajdonló Xanga-cégcsoport vezérigazgatója az eseményen az MTI-nek elmondta: 2019-ben a korábban helyben gyártó Tungsram-GE-vel közösen alapították az Aero Space Power Kft.-t, később az időközben csődbe ment Tungsram üzletrészének megvásárlásával teljes egészében a korábbi kisebbségi tulajdonos Xanga Ventures lett a kisvárdai cég tulajdonosa.

A nyilvános cégadatok szerint az Aero Space Power Kft. 2022-ben 2,61 milliárd forint nettó árbevétel mellett 378,1 millió forint veszteséget szenvedett el.