Parki sétányként is szolgáló járda épül a debreceni Karinthy Frigyes utcán

Helyi hírek

A Karinthy Frigyes utcán megkezdődött munkálatokról sajtótájékoztató keretében számolt be Katona Erzsébet önkormányzati képviselő 2022. szeptember 22-én.

Amint azt a képviselő elmondta, nagyon jó hírrel szolgálhat, hiszen olyan beruházás valósul most meg a Karinthy Frigyes utcán, amit az itt lakók már nagyon rég szerettek volna. Bár ez egy aránylag új városrész, s több mint egy évtizede benépesült, azonban az ittenieknek ezen az utcán mindeddig nélkülözniük kellett a járdát, így gyalogosként akár a babakocsis kismamáknak és a gyerekeknek is sajnos az úttesten kellett közlekedniük.

Balesetvédelmi szempontból is nagyon fontos volt tehát egy új járdaszakasz kialakítása, mert amint azt Katona Erzsébet megemlítette, a statisztikai adatok szerint hazánkban ebben az évben még a lakott területen belüli kijelölt gyalogátkelőhelyeken is nőtt a gyalogosbalesetek száma. 

A járdaépítésre a Karinthy Frigyes utcán végül az utca menti ligetes – korábban már piknikasztalokkal, padokkal, szelektív hulladékgyűjtővel is felszerelt – park adott lehetőséget, melynek területén – a közművek, valamint a már ide ültetett fák elhelyezkedését is figyelembe véve – fut majd a díszburkolatú járda 220 méter hosszan és 2 méter szélességben.

Mind elhelyezkedése, mind kivitelezése tekintetében nem csupán járdaként, de parki sétányként rekreációs célokat is szolgálhat majd a járda. A beruházás 18,5 millió forintból valósul meg, amit az önkormányzat saját forrásból finanszíroz. A kivitelező a munkálatokat – kedvező időjárási viszonyok esetén – körülbelül 3 hét múlva fejezi be.

Katona Erzsébet a körzetében megvalósult, illetve tervezett közlekedési beruházások közül megemlítette, hogy többek közt az Akadémia és a Böszörményi út kereszteződésénél áthangolták a lámpás csomópontot, melynek nyomán a korábbinál sokkal biztonságosabb és gyorsabb lett itt a közlekedés.

Katona Erzsébet

Elkészült a Domokos Márton út is, amely a Balmazújvárosi út és a Vezér utca között könnyíti meg lényegesen az átközlekedést. A Vezér utcán nagyfelületű aszfaltozás történt, s a remények szerint hamarosan megvalósulhat a Csigekert utca, Szabó Lőrinc utca, Balmazújvárosi út csomópontjának átalakítása is.

Fotó: debreceni önkormányzat