Új röntgenberendezéssel vizsgálja a határátlépőket a NAV

Helyi hírek

Új röntgenek vizsgálják a tehergépkocsikat az ukrán és a szerb határon. – közölte a NAV


Négy új, tehergépjárművek rakományát átvilágító röntgenberendezést szerzett be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ellenőrzést jelentősen megkönnyítő készülékeket forgalmas határátkelőhelyeken működtetik majd. A röntgenek már a helyszínen vannak, a végső átadás-átvétel a próbaüzem után várható.

Gyorsan és alaposan vizsgálják majd a határátkelőhelyeken belépő tehergépjárműveket a NAV új, néhány napja leszállított röntgenberendezései. Ezekkel a NAV gyors és roncsolás nélküli ellenőrzéseket végezhet, ugyanis a tehergépjárműveket és szállítmányaikat nem kell megbontani a vizsgálathoz. Az ionizáló sugárzást kibocsátó eszközök számos elrejtett tárgyat képesek felfedni, meghiúsítva a törvénysértéseket, és hosszú távon megelőzve azokat.

Az eszközök nem ismeretlenek a határátkelőhelyeken, a NAV jelenleg is üzemeltet hasonló berendezéseket. Az új, műszakilag fejlettebb eszközök átmenetileg helyettesíteni fogják a meglévő röntgeneket, amelyek egy későbbi műszaki felújítás után ismét beállíthatók a közúti teherforgalom ellenőrzésébe. A közelmúltban a NAV négy új közúti röntgenberendezést szerzett be a Rendőrség számára is. Ezek a próbaüzem után alkalmazhatók a magyar-román határszakaszon.