Rakamazon avatták fel a megye hatodik önállóan beavatkozni képes önkéntes tűzoltó egyesületét

Helyi hírek

Július elsejétől önállóan végzi önkéntes tevékenységét a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumokat július 15-én vette át az egyesület Rakamazon, a beiktatási ünnepségen. – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hatodik önálló, vagyis hivatásos tűzoltók közreműködése nélkül műszaki mentési és tűzoltási feladatok végzésére jogosult tűzoltó egyesület harminchárom éve kezdte meg újra működését. A A kezdetekkor tizenhatan voltak a csapatban, de azóta bővült a létszánuk, és jelenleg negyvennyolcan avannak. Két gépjárműfecskendővel tudnak a helyszínre kivonulni. Az önálló beavatkozás feltételeinek teljesítéséhez, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok önálló ellátásához az egyik fontos mérföldkő a rendszerbeállító gyakorlat, ezt a rakamaziak május 28-án sikeresen teljesítették.

A beiktatási rendezvényen az ünnepi műsort követően beszédet mondó Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott tűzoltósági főfelügyelője az önkéntesség fontosságára hívta fel a figyelmet. A főfelügyelő felidézte az önállóan beavatkozó önkéntes egyesületek létrehozásának folyamatát, hozzátéve, 2013 óta egyre több egyesület avatkozhat be hivatásos egység jelenléte nélkül. Fülep Zoltán emlékeztetett arra, ez a megoldás éppen az olyan településeknek hasznos, mint Rakamaz, amely két tűzoltóság között fekszik. Az ezredes végezetül elismeréssel szólt a rakamazi önkéntesek elhivatottságáról.

Ezt követően dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője emelkedett szólásra. A politikus felelevenítette az egyesület történetét, és az előtte szólóhoz hasonlóan kiemelte a csapat elhivatottságát. Mint fogalmazott, az önkéntesek szakmaiság, emberség, áldozatkészség, felelősségvállalás szempontjából nagyot léptek előre, a rakamaziak megérdemlik a társadalom legmagasabb szintű elismerését.

Bodnár László, Rakamaz polgármestere köszöntőjében a közösség erejéről beszélt. Hangsúlyozta, büszke arra, hogy hosszú ideje működik a településen önkéntes egyesület. A tagok munkáját nagyra becsüli, hiszen a tűzvédelem embert próbáló feladat.

Az önálló beavatkozásra jogosító dokumentumokat Fülep Zoltán ezredes adta át az egyesület elnökének, Smied-Balázs Beátának, az önkéntes tűzoltó egyesület mentorparancsát pedig Nagy József tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettestől vette át Fegyver Tamás tűzoltó zászlós, a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka. Az önállóan beavatkozó rakamazi önkéntes tűzoltó egyesületet Takács János római katolikus plébános és Rebák István görögkatolikus parókus áldotta meg. A rendezvény zárásaként megnyílt a városi művelődési házban a Rakamazi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 123 évét bemutató kiállítás.

A rakamazi egyesületnek a nyíregyházi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal van együttműködési megállapodása. A tagok közül huszonketten végeznek szaktevékenységet, négyen jogosultak tűzoltás vezetésére. Az egyesület évente átlagosan körülbelül ötvenöt alkalommal avatkozik be, idén június elejéig viszont már csaknem negyvenszer vonultak. Mivel a település a hivatásos tűzoltóságoktól – Nyíregyháza, Szerencs – egyaránt 25-25 kilométerre helyezkedik el, ezért a vállalt tizenkét perces vonulási idővel nagyjából a felére csökken az az idő, amelyen belül a településen bajbajutottak tűzoltói segítséghez jutnak.

fotó:Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság