Miskolc kezd kifogyni az ipari parkokból

Helyi hírek

Miskolc ipari park kialakítására alkalmas területei szinte elfogytak, a meglévők pedig lassan megtelnek. A környező településeknek azonban még vannak területik, amelyek alkalmasak, vagy alkalmassá tehetőek ilyen jellegű hasznosításra.

Részben e kihívás megoldására, részben más jellegű együttműködések fejlesztésére agglomerációs gazdaságfejlesztési tanács létrehozását kezdeményezte Veres Pál, a borsodi megyeszékhely polgármestere egy, a környék négy másik településének vezetőjével folytatott tárgyaláson – írja a napi.hu.

Öt borsodi település (Felsőzsolca, Hernádnémeti, Miskolc, Sajószentpéter és Szirmabesenyő) vezetője folytatott sajtónyilvános kerekasztalbeszélgetést csütörtökön délután a miskolctapolcai Avalon Park exkluzív borozójában – ugyan borkóstolás nélkül. A megbeszélést Miskolc polgármestere, Veres Pál kezdeményezte azon apropóból, hogy elmélyítsék a szomszédos települések együttműködését akár a gazdaság, az oktatás, a szociális ügyek, vagy éppen a turizmus területén. Ezen célból debreceni mintára egy agglomerációs gazdaságfejlesztési tanács létrehozását kezdeményezte a borsodi megyeszékhely első embere.

A megbeszélésre azon települések polgármesterei voltak hivatalosak, akikkel már korábban elindult egy előzetes tárgyalás az együttműködés valamilyen formájáról. A tervek szerint az agglomerációs gazdaságfejlesztési tanácsba azonban nem csak ezen falvak és városok delegálhatnának majd tagokat, hanem meghívnák a környék más településeit is. A tanács egyébként Veres Pál szerint pár héten belül megalakulhat.

Az egyeztetések megkezdésének és a tanács létrehívásának a legégetőbb oka úgy tűnik, hogy Miskolc gazdaságában keresendő. A megyeszékhely ugyanis kezd kifogyni az ipari befektetők által hasznosítható földekből, a már meglévő ipari parkok pedig hamarosan betelhetnek. A szomszédos településeknek viszont még vannak ilyen jellegű hasznosításra alkalmas területeik.

„Van egy bizonyos mérethatár, ennek megfelelően tudunk területeket kiajánlani. Szeretnénk feltérképezni az együttműködés lehetőségeit: a környező településeknek is vannak olyan területei, amit a befektetők számára ajánlani tudunk” – fogalmazott Veres Pál. További részletek a napi.hu-n.