család

Nem árulja el a kormány, hogy megszüntetik-e a családi pótlékot – frissítve a válasszal

Gazdaság

Ungár Péter, az LMP társelnöke írásbeli kérdést intézett Csák János kulturális és innovációs miniszterhez annak kapcsán, hogy mi a terve a kormánynak a 2008 óta változatlan összegű (gyerekenként 12 200 -25 900 Ft) családi pótlékkal.

Ungár arra is rákérdezett, hogy tervezik-e a juttatás megszüntetését.

A kérdés azt követően vetődött fel, hogy egy decemberi parlamenti meghallgatáson Csák János arra, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése, azt válaszolta:

Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.

Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára reagált a megkeresésre. Levelében többek között azt írta,

a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája

– idézi a Népszava Vitályos válaszát.

A minisztérium válasza

Családtámogatásokat a Gyurcsány-kormány szüntetett meg – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Leszögezték: a kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, ez egy álhír.

“Sőt a gyermeket nevelő családokat egyre több támogatással segítjük a családi adórendszeren, a családi adókedvezményen, a négygyermekes édesanyák szja-mentességén és a csok pluszon keresztül”

– fogalmaztak a közleményben.