Parragh László

Parragh László nem támogatja az uniós minimálbért, mert “Magyarország versenyképességének az alapja az olcsó munkaerő”

Gazdaság

Nem fogja támogatni az uniós minimálbért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), mert az egy versenyképességi előny elvesztését jelentené – jelentette ki Parragh László, az MKIK elnöke a Munkástanácsok által a minimálbér aktuális kérdéseiről szervezett csütörtöki konferencián – írja a Népszava.

A nemrégiben a katásokat kicsináló, tanárokat tűzoltókat gúnyoló iparkamarai elnök úgy vélekedett, Magyarországon az elmúlt években lényegesen gyorsabban nőttek a bérek, mint a hatékonyság vagy a termelékenység.

“A versenyképeségünk egyik alapja ma még mindig az olcsó munkaerő. Van, aki ki meri mondani, van, aki nem, de ez még mindig egy lényeges eleme. Változtatni kell rajta, tudjuk a recepteket. De hogy bemenjünk egy olyan uniós rendszerbe, ahol nem mi mondjuk meg, mint szakszervezetek, mint munkaadók, hanem valaki más, kívülről, hogy mekkora legyen a bér növekedése, a minimálbér, az számunka 2030-ig, amíg az uniós átlagot el nem érjük, biztosan nem elfogadható”

– mondta Parragh László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzett munkaerő mobil, és ma már nem mi hozzuk be az olcsó szlovák munkaerőt, hanem az olcsó magyar munkaerő megy ki Szlovákiába. Romániában, főleg a Partiumban ma már a munkaerő ára magasabb, mint nálunk Kelet-Magyarországon – magyarázta az iparkamara elnöke.