Rekordot döntött a Nagy-Britanniában érkezett EU-n kívüli bevándorlók száma

Európa

Rekordot döntött tavaly a Nagy-Britanniában letelepedő bevándorlók száma. A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki ismertetése szerint ugyanakkor több EU-állampolgár távozott 2022-ben, mint ahányan az európai uniós országokból tartós letelepedés céljából érkeztek.

Az ONS beszámolója szerint a decemberrel zárult tavalyi naptári évben nettó 606 ezren telepedtek le Nagy-Britanniában, 118 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen szintet a nettó nagy-britanniai bevándorlás. A statisztikai hivatal adatai szerint 2022-ben 1,16 millióan telepedtek át külföldről Nagy-Britanniába, tartós kivándorlás céljából ugyanakkor 557 ezren távoztak.

Az ONS kimutatta azt is, hogy az új bevándorlók közül 151 ezren az Európai Unióból érkeztek, 202 ezer EU-állampolgár viszont távozott, így nettó 51 ezerrel csökkent tavaly a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok száma. A legtöbben, 925 ezren az Európai Unión kívüli országokból érkeztek. Az EU-n kívüli térségből Nagy-Britanniába áttelepülők száma egy év alatt 287 ezerrel emelkedett az ONS csütörtöki kimutatása szerint. A statisztikai hivatal szerint a nem uniós bevándorlók közül a legtöbben nagy-britanniai munkavállalás céljából érkeznek.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán megrendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe. Az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

London azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között. Ennek hivatalosan deklarált kormányzati célja a bevándorlás csökkentése. Suella Braverman brit belügyminiszter a minap arra szólította fel a brit vállalatokat, hogy igyekezzenek brit munkavállalóknak képzést nyújtani olyan szakmákban, amelyekben a krónikus munkaerőhiány miatt jelenleg csak külföldiekkel lehet betölteni az állásokat.

A brit szakmai szervezetek ugyanakkor régóta folyamatosan figyelmeztetik a kormányt arra, hogy a munkaerőhiány elsődleges oka az EU-munkavállalók folyamatos elvándorlása a Brexit miatt. Nagy-Britanniában csak azok az EU-polgárok maradhattak a Brexit előtt megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, de nekik is meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státusért (EU Settled Status) – kell folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium ugyancsak csütörtökön ismertetett friss statisztikája szerint az idei első negyedév végéig 7,22 millió ilyen kérelem érkezett a brit hatóságokhoz. A lista élén a román állampolgárok állnak 1,48 millió folyamodvánnyal. A Nagy-Britanniában élő magyarok közül március végéig 174 910-en kérelmeztek letelepedett státust a brit belügyminisztériumtól.