kém hírszerző

Orosz kémeket tartóztattak le Lengyelországban

Európa

Az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő, szabotázsakciókat előkészítő, külföldiekből álló kémcsoportot számoltak fel Lengyelországban – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) kilenc gyanúsítottat vett őrizetbe, közülük hatot már letartóztattak, hárommal szemben még ügyészségi eljárást folytatnak. A “keleti határon túlról származó” gyanúsítottak az orosz hírszerzés megrendelésére szabotázsakciókat készítettek elő – mondta el Kaminski. A gyanúsítottak által előkészített akciók célja a Lengyelországon keresztül Ukrajnába irányuló humanitárius és fegyverszállítmányok akadályozása volt.

Elmondta, a szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsított csoport feladata a lengyelországi vasúti hálózat, az azon történő ukrajnai szállítások megfigyelése volt, az ABW az ezt szolgáló kamerákat, elektronikus műszereket, GPS-készülékeket foglalt le. A csoport tagjait a lengyel-ukrán kapcsolatok destabilizálását, a NATO-tagállamokkal szembeni ellenséges hangulat szítását, a lengyel kormány Ukrajna-politikájának támadását célzó propagandatevékenységgel is megbízták. Összegyűjtött bizonyítékok szerint a gyanúsítottaknak rendszeres fizetést folyósítottak, valamint a megrendelt feladatok megvalósításához szükséges pénzügyi eszközöket – tudatta a miniszter. Hozzátette: az ügyben a lengyel hatóságok továbbra is nyomoznak. A lengyel állampolgárok biztonságban érezhetik magukat, az illetékes szolgálatok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – húzta alá Kaminski.