Államfőválasztás kezdődött Csehországban

Európa

Államfőválasztás kezdődött pénteken Csehországban.

Az ország legmagasabb alkotmányos tisztségéért nyolc jelölt versenyez. Milos Zeman jelenlegi elnök második megbízatási időszaka márciusban lejár, s a hatályos szabályok szerint újabb mandátumra már nincs lehetősége. A voksolás két napig tart. A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.

Az első fordulóban a győzelemhez a leadott szavazatok több mint ötven százalékát kell megszerezni, ami nem tűnik reálisnak, tekintettel a jelöltek nagy számára. Ha senki sem szerez több mint ötven százalékot, két hét múlva, január 27-én és 28-án második fordulót tartanak, amelybe az első forduló két legsikeresebb jelöltje jut be. A végső győztes az lesz, aki a második fordulóban több szavazatot kap.

A felmérések és a prágai sajtó szerint a jelöltek közül háromnak van kiemelkedően magas támogatottsága és a legnagyobb esélye a sikerre: Andrej Babis volt kormányfőnek, az ellenzéki ANO mozgalom elnökének, Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, a NATO Katonai Bizottsága volt elnökének és Danuse Nerudovának, a brünni Mendel Egyetem volt rektorának. Mindhárom jelölt támogatottsága 25 és 30 százalék között mozog. A többi jelölt – diplomaták, szenátorok, vállalkozók, tudományos dolgozók – támogatottsága jóval alacsonyabb, nem éri el a tíz százalékot.

A közvetlen elnökválasztást hosszú viták után tíz éve, 2013-ban vezették be Csehországban. Korábban az államfőt a parlament két háza választotta meg együttes ülésen. Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaság első két elnökét, Václav Havelt és Václav Klaust a parlament, míg a harmadikat, Milos Zemant már a lakosság választotta meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.