Unión belüli szolidaritás szükséges Ukrajna megsegítéséhez, és ahhoz, hogy véget érjen a háború

Európa

Most és Ukrajna jövőbeli helyreállításához is elengedhetetlen, hogy az Unió tagállamai szolidárisak maradjanak egymás iránt, mondták a képviselők egy szerdai vitában.

A Brigitte Klinkert, integrációért felelős megbízott francia miniszter és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen részvételével lezajlott vita során a képviselők Oroszország ukrajnai háborújának Unióra gyakorolt társadalmi és gazdasági következményeit tekintették át. Üdvözölték a von der Leyen elnök által az ülésen bemutatott hatodik szankciós csomagot és az Ukrajna helyreállításához javasolt tervet. A képviselők hangsúlyozták: a háború által érintett európai polgárokat és vállalkozásokat is támogatni kell, a tagállamokat pedig az egymás iránti szolidaritásra szólították fel. A háború következményeit leginkább megszenvedő tagállamok támogatását is kérték, okozza azt akár az orosz földgáz- és kőolajfüggés, akár a nagyszámú ukrán menekült befogadása.

A legtöbb képviselő Vlagyimír Putyin orosz elnök legyőzését tartotta a legfontosabb célnak, azonban többen aláhúzták: ezt leginkább úgy lehet elérni, ha közben a lehető legkevesebb kárt okozunk magának az Uniónak. Így lehet megőrizni a tagállamok egységét, megvédeni a háztartásokat és a vállalatokat, és így tud az Unió legjobban segíteni majd a háború utáni ukrán helyreállításban. Nehéz döntéssel állnak szemben azok, akiknek választaniuk kell az élelmiszervásárlás és a lakás fűtése között, mondták a képviselők, ezért a Bizottságnak óvatosan kell bánnia a már egyébként is nehézségekkel küzdő háztartásokat és vállalatokat tovább terhelő jogszabálytervek beterjesztésével.

A vita magyar felszólalója

Gyöngyösi Márton (független)