Megfogalmazta a Parlament az új Kína-stratégia fő irányait

Európa

Az EU-nak egyeztetnie kell Kínával az éghajlatváltozáshoz vagy egészségügyi válságokhoz hasonló, globális problémák kezeléséről, de közben az emberijog-sértésekre is rá kell mutatnia.

  • Foglalkozni kell a Hszincsiangban, Belső-Mongóliában, Tibetben és Hong Kongban tapasztalható emberi jogi sérelmekkel
  • További források kellenek a Kínából származó dezinformáció ellen
  • Kínának meg kellene engednie, hogy független vizsgálat tárja fel a koronavírus eredetét és elterjedését
  • 5G és 6G hálózatok: ki kellene zárni a biztonsági előírásoknak nem megfelelő vállalatokat

A csütörtökön 570 szavazattal, 61 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament a kínai kapcsolatokra vonatkozó új uniós stratégiát vár. Ehhez hat fő irányt jelöli ki: együttműködést a globális problémák terén, szerepvállalást a nemzetközi normák és az emberi jogok terén, az uniós kockázatok és sebezhetőségek beazonosítását, partnerségek kiépítését a hasonló gondolkodású országokkal, az uniós stratégiai autonómia előmozdítását, és az alapvető európai érdekek és értékek védelmét.

Közös feladatok, független vizsgálat a koronavírus eredetéről

A képviselők az állásfoglalásban javasolják, hogy az Unió egy sor területen – az emberi jogok, az éghajlatváltozás, a nukleáris leszerelés, az egészségügyi válságok és a multilaterális intézmények reformja terén – folytassa az együttműködést Kínával.

Az Uniónak a járványokká vagy világjárvánnyá fejlődő betegségek kezelése terén is folytatnia kellene a közös munkát Kínával, például kockázatfelméréssel vagy korai figyelmeztető rendszerek kiépítésével. A képviselők felkérik Kínát, hogy engedje be területére a koronavírus eredetét és elterjedését feltáró független vizsgálatot.

Kereskedelmi konfliktus, EU-Tajvan beruházási megállapodás

A Parlament szerint ugyan az Unió és Kína közötti kapcsolat stratégiai fontosságú, azonban az EU–Kína átfogó beruházási megállapodás ratifikációs folyamata addig nem indulhat el, amíg Kína fel nem számolja a parlamenti képviselők és az uniós intézmények elleni szankcióit.

A képviselők ismét felszólítják a Bizottságot és a Tanácsot, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a Tajvannal kötendő uniós beruházási megállapodás létrejötte érdekében.

A hszincsiangi elnyomásban részt vevő cégek európai működésének betiltása

A képviselők elítélik az emberi jogok rendszerszintű megsértését Kínában, de ebben rendszeres párbeszédet kezdeményeznek az EU és Kína között. A párbeszédnek a Hszincsiangban, Belső-Mongóliában, Tibetben és Hong Kongban történő emberijog-sértésekre is ki kell terjednie.

A Parlament emellett határozottan elítéli, hogy a kínai kormány politikai nyomást gyakorol azokra a nemzetközi vállalatokra, amelyek a kényszermunka-táborok miatt megszüntetik ellátási láncuk Hszincsianghoz kapcsolódó részeit. A képviselők kérik, hogy az Unió támogassa ezeket a vállalatokat, és gondoskodjon arról, hogy az uniós jogszabályok konkrétan tiltsák be a hszincsiangi elnyomásban részt vevő cégek európai működését.

Küzdelem a kínai dezinformáció ellen, 5G

A képviselők szerint hasonló gondolkozású partnerekkel közösen kell kidolgozni a következő generációs technológiák globális szabványait. A biztonsági előírásoknak nem megfelelő vállalatokat ki kell zárni az 5G és a 6G hálózat fejlesztéséből, fogalmaznak. Az állásfoglalás végül felhatalmazást – és az azzal járó forrást – kér az Unió Külügyi Szolgálata számára ahhoz, hogy egy, a távol-keleti régióval foglalkozó stratégiai kommunikációs munkacsoportban kezelni tudja a Kínából származó dezinformációt.

Hilde Vautmans (Renew, Belgium) szerint

„Nem viselkedhetünk naivan Kínával szemben. Ugyan Kína fontos kereskedelmi partnerünk, de berendezkedését tekintve az életmódunkat és a liberális világrendet megkérdőjelező rivális is. Az általa kínált gazdasági előnyök nem vakíthatnak el annyira, hogy szemet hunyjunk a Kínai Kommunista Párt nagyra törő politikai céljai, egyre határozottabban képviselt külpolitikája, és a hszincsiangi és hongkongi elnyomás felett. Úgy tudjuk megvédeni értékeinket és érdekeinket, ha a kereskedelem, a digitális ipar, a védelem és más hasonló területeken kialakítjuk Európa stratégiai függetlenségét ” – mondta a belga képviselő a szavazás után.

A keddi vitában nem szólalt fel magyar képviselő.