Jogállamiság és költségvetés: a képviselők az új szabály késedelem nélküli alkalmazását várják

Európa

A Parlament minden követ megmozgat, ha a Bizottság a törvényi kötelességét megsértve nem alkalmazza késedelem nélkül a jogállamisági mechanizmust, mondták képviselők csütörtökön.

A képviselők a plenáris ülésen Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztost kérdezték arról, hogy miért nem alkalmazta még a Bizottság az Unió költségvetését a jogállamisággal kapcsolatos, általánossá vált hiányosságokkal szemben védő mechanizmust. A képviselők rámutattak: az új szabályok január elsejétől már hatályosak és jogilag kötelező érvényűek. Ezzel szemben az Európai Tanács a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos következtetései nem bírnak törvényi erővel.

Több felszólaló rávilágított, hogy az eljárás alkalmazása a választóknak tett ígéretek valóra váltásával egyenlő, ezért az Unió számára hitelességi kérdés. Néhány képviselő emlékeztetett arra, hogy védeni kell az uniós források végső kedvezményezettjeit, például a diákokat vagy a civil szervezeteket, és érdeklődött a Bizottság e célra tervezettt digitális platformjának elkészültéről.

Több felszólaló határozottan elutasította Hahn biztos azon kijelentését, hogy a mechanizmus alkalmazásával meg kell várni az arra vonakozó útmutató összeállítását és a mechanizmussal kapcsolatban az Európai Bíróság májusra várható döntését. Ehelyett a képviselők több tagországban számos régóta húzódó ügyre és többek között Magyarországon és Lengyelországban a jogállamisági helyzet folyamatos romlására hivatkozással azonnali lépéseket kértek az uniós költségvetés és értékek védelmére. Néhányan felhívták a figyelmet: a Bizottságnak politikailag független testületként és az uniós szerződések őreként kell fellépnie.

Ugyanakkor egyes felszólalók a vitát és magát a mechanizmust egyaránt politikailag elfogultnak nevezték, és a Tanács következtetéseinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

A vita magyar felszólalói

teljes vita itt tekinthető meg.

Következő lépések

A Parlament a március 24-25-i ülésén szavaz a témában megfogalmazott állásfoglalásáról.

Háttér

A 2020 decemberében jóváhagyott szabályok értelmében miután a Bizottság megállapítja a jogsértést, javasolja, hogy az adott tagállam kormánya ellen indítsák el a feltételrendszerhez kapcsolódó eljárást, ezt követően pedig vágják meg vagy fagyasszák be a tagállamnak az uniós költségvetésből járó forrásokat. A Tanácsnak ezt követően egy hónap (kivételes esetben három hónap) áll rendelkezésére, hogy minősített többséggel – azaz a tagállamok leglább 55 százalékának a szavazatával úgy, hogy a szavazatok az Unió lakosságának 65 százalákát képviseljék – szavazzon a javasolt intézkedésekről.