Három milliárd eurót szabadul fel az európai egészségügy számára

Európa

Több teszt, segítség a betegekkel foglalkozó orvosoknak és nővéreknek: a képviselők várhatóan jóváhagyják a 3,08 milliárd eurós uniós segítséget.

Az Unió forrásaiból a koronavírus-járvány elleni fellépéshez közvetlen támogatást lehet majd nyújtani a tagállami egészségügyi rendszereknek. A kezdeményezés révén az Unió beszerezheti a sürgősen szükséges orvosi berendezéseket – többek között maszkokat és lélegeztetőgépeket -, a szomszédos tagállami régiókban mozgathatja az orvosi eszközöket és a pácienseket, fianszírozhatja további egészségügyi dolgozók felvételét és eljuttatását a leginkább rászoruló területekre, és segítséget nyújthat a tagállamoknak a mobilkórházak létesítésében.

Az erre fordítható 3,08 milliárd eurót elsősorban a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön(2,7 milliárd euró) és a rescEU-n (380 millió euró) keresztül juttatná célba az Unió.

A javaslat további forrásokat tesz elérhetővé az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ számára (3,6 millió euró), de a megnövekedett migrációs nyomásnak kitett Görögország számára (350 millió euró) és az albániai földrengés utáni újjáépítésre (100 millió euró) is biztosít segítséget.

Háttér

A Bizottság a napokban két költségvetés-módosító javaslatot terjesztett be (DAB1/2020 és DAB2/2020 ) a COVID-19 járványra adott összehangolt válaszlépések pénzügyi hátterének biztosítására.
A Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt 2016-ban hozták létre azért, hogy segítséget nyújtson Görögország számára az oda érkezett nagyszámú menekült ellátásában.

A rescEU orvosi berendezés-készleteinek egy vagy több uniós tagállam ad majd otthont. A raktározó ország lesz felelős az ott tárolt berendezések beszerzéséért. A Bizottság 100 százalékban állja az orvosi berendezések költségét. A Vészhelyzet -reagálási Koordinációs Központ gondoskodik majd a készletek elosztásáról annak érdekében, hogy a berendezések oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.