FIRST LEGO League verseny Nyíregyházán

First Lego League verseny a Nyíregyházi Egyetemen

Egyetem

Nyíregyházán első ízben rendezték meg a világszerte népszerű FIRST® LEGO® League versenysorozat regionális fordulóját. Tíz csapatban több mint 60 diák mérte össze tudását. A csapatoknak a természettudományok művészetekben betöltött szerepével kapcsolatban kellett közösen prezentációt tartaniuk, majd megadott időn belül teljesíteni LEGO robotjukkal az igen összetett akadálypályát. Olvasható a Nyíregyházi Egyetem oldalán.

A Nyíregyházi Egyetem és a LEGO Manufacturing Kft. tavaly év végén írt alá együttműködési megállapodást arról, hogy Nyíregyházára hozzák a FIRST LEGO League versenyt, melyen a diákcsapatok természettudományos témákat dolgoznak fel kreatív módon, miközben az általuk programozott LEGO robotokkal versenyeznek speciális versenyasztalokon.

A 9-16 éves korosztálynak kiírt FIRST LEGO League Challenge versenyen STEM (matematika, informatika, természettudományok és technológia) ismeretek mellett kutató és prezentációs tudásra, kritikus gondolkodásra van elsősorban szüksége a versenyzőknek. A versenysorozat célja, hogy felkeltse a gyerekekben a természettudományok iránti érdeklődést és közben olyan készségek fejlesztésére motiválja őket, mint a csapatmunka vagy a kreatív problémamegoldás.

Az idei verseny témájának címe Masterpiece, azaz Mestermű, melynek középpontjában a természettudományok művészetben betöltött szerepe áll. A csapatok azt a feladatot kapták, hogy építsenek és tervezzenek meg egy végtelen lehetőségekkel kecsegtető világot, melyben az eddigi legokosabb nemzedék él.

A nyíregyházi versenyre 10 csapat nevezett be, nem csak Nyíregyháza környékéről, hanem Budapestről és más városokból is. A diákok heteken, hónapokon át készülnek egy-egy versenyre, és ez meg is látszott az eredményen. Egyrészt lehengerlő részletességgel és kreatív ötletekkel teli prezentációkat tartottak (a zsűri által legjobbnak ítélt prezentációkat a nap végén széles közönség előtt is megismételték), másrészt pedig az utolsó pillanatig tökéletesítették a könnyűnek közel sem nevezhető akadálypályát teljesítő robotjukat.

A csapatokat elkísérték a felkészítő tanárok, segítők, valamint számos érdeklődő is meglátogatta a helyszínt, így igazi versenyhangulat alakult ki. A nyíregyházi verseny egy régiós forduló, innen juthatnak tovább a legjobb csapatok az országos döntőbe, majd onnan tovább a nemzetközi megmérettetésre.

A LEGO gyár dolgozói és a Nyíregyházi Egyetem hallgatói önkéntes munka keretében segítették szervezést és lebonyolítást, játékos foglalkozásokkal is kiegészítették a nap programját.

A versenysorozat képviselője Magyarországon a HelloWorld Egyesület. A nyíregyházi versenyek a Nyíregyházi Egyetem, a LEGO Manufacturing Kft. és a H-Didakt Kft. közreműködésében, a HelloWorld Egyesület szakmai támogatásával valósulnak meg.

(Nyíregyházi Egyetem Facebook oldal)