Idén majdnem kétszer annyian kezdték meg a tanulmányaikat a Nyíregyházi Egyetemen mint tavaly

Egyetem

A Nyíregyházi Egyetem 2023-24-es tanévnyitóján köszöntötték az új diákokat és a jelenlegi hallgatókat és oktatókat.

Az ünnepélyes bevonulás után a rektor nyitotta meg a tanévnyitót, amely mindig különleges pillanat az intézmény életében, hiszen reményekkel teli, új fejezet kezdődik mind a hallgatók, mind az oktatók életében – dr. Szabó György rektor. Örömmel jelentették be, hogy idén  92 százalékkal több elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen mint tavaly, az idén 2280 fő elsőéves kezdi meg a tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen.

Az egyetemen az alapképzési szakok és a felsőoktatási szakképzési szakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A szakok népszerűségi sorrendje a következő: óvodapedagógus, programtervező informatikus, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak. A felvett hallgatók közül 1768-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

„Ez az országos szinten is jelentős növekedés különösen figyelemre méltó annak tükrében, hogy egyetemünk, élve a felsőoktatási felvételi rendszer ponthatárainak intézményi szabadságával, felelősen döntve, a ponthatárok magasan tartásával ellenállt a hallgatói létszám parttalan növelésének. Mátészalkán és Kisvárdán kihelyezett képzések indításával segítjük a térségben élők diplomaszerző törekvéseit. A kárpátaljai magyarság támogatására kettős képzéseket működtetünk a II. Rákóczi Ferenc Beregszászi Főiskolával közösen” – mondta dr. Szabó György rektor.

A pótfelvételi eljárás keretében az intézménybe 360 főt vettek fel, ami a tavalyi 156 főhöz képest 130 százalékos növekedést jelent. A póteljárás során állami ösztöndíjas képzéseket is hirdetett az egyetem az agrár-, műszaki és pedagógusképzés képzési terület szakjai esetében, így 190 fő állami ösztöndíjas formában, 170 fő önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A Nyíregyházi Egyetemen az első évfolyamra felvételt nyert hallgatók beiratkozása szeptember 8-ig tart. De nemcsak a Nyíregyházi Egyetemen, hanem országos szinten is 33 százalékkal nőtt az új hallgatók száma egy év alatt. Az elmúlt tíz évben idén jelentkeztek a legtöbben, több mint 106 ezren a felsőoktatási intézményekbe.