Katonai drón

A Nyíregyházi Egyetem növényvédelmi permetező drónpilóta képzést indít januártól

Egyetem

A Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésének köszönhetően 2023. januárjától újabb képzési helyszínnel bővül a növényvédelmi permetező drónpilóták oktatása, melyről december 12-én írtak alá együttműködést a két szervezet vezetői az egyetem dísztermében. Sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy az észak-alföldi régióban a későbbiekben a Nyíregyházi Egyetemen is lehetőség nyílik a drónpilóták képzésére. 

Az együttműködési megállapodás aláírására sajtónyilvános eseményen került sor. A dokumentumot Dr. János István mb. általános rektorhelyettes és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár írták alá az egyetem részéről; az ABZ Drone Kft. képviseletében pedig Török Gyula ügyvezető és Keczer Máté oktatási és műveleti igazgató látta el kézjegyével. A felek hangsúlyozták: hosszútávú együttműködésről van szó, mely keretében januárban elindulhat a növényvédelmi permetező drónpilóta képzés a felsőoktatási intézményben. Az oktatásba a kft. szakemberei mellett az egyetem oktatói és munkatársai is bekapcsolódnak.

 Az oktatóink is új ismeretekkel gazdagodnak. Bízunk benne, hogy olyan hallgatókat vonzunk be az új kurzusra, akik nem elégednek meg egyelten képzéssel, hanem a végzést követően nálunk maradnak, és egyéb képzésekre is beiratkoznak. A jövőben tovább bővítjük majd a drónpilóta-oktatást egyéb területeken is –  mondta Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár.

A képzés komplexitásának köszönhetően azonban a permetező drónok helyes üzemeltetésén felül jóval több tudást ad, hiszen a hallgatók magas óraszámú térinformatikai, műszaki, növényvédelmi és agrometeorológiai oktatásban is részt vesznek, így elvégzését követően képesek lesznek olyan műveletek ellátására is, mint pl. a növény-egészségügyi állapotot felmérő monitoring drónok használata vagy a drónos RTK felmérés során kapott adatok robotkormány rendszerrel ellátott szántóföldi eszközökbe történő importálása – hangzott el az eseményen.

Az ABZ Drone a hazai drónozást piacvezetőként támogatva célul tűzte ki, hogy mezőgazdaság hatékonyság növelése érdekében a Nébih által akkreditált, magas színvonalú képzését minél több érdeklődő számára elérhetővé tegye, így Magyarországon ezúttal az északi-keleti régióból érkező hallgatók is elvégezhetik a képzést. Az együttműködésének köszönhetően a Nyíregyházi Egyetem magas szinten képzett oktatói, kutatói és szakemberi is részt vállalnak az oktatásban, míg a képzés szervezésért és lebonyolításáért az ABZ Drone Kft. szakértői csapata felel.

A képzésről további szakmai információkat, illetve a jelentkezéshez szükséges tudnivalókat a Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. honlapján találnak az érdeklődők.