A Covid-19 elleni vakcináról Karikó Katalin is beszél a Discovery dokumentumfilmjében

Egyetem

Hiteles és érdekes tájékoztatónak tartja „A vakcina: a legyőzött Covid” című dokumentumfilmet Karikó Katalin biológus. A Nobel-díjra jelölt kutatónő, az SZTE alumnája is megszólal a Discovery 120 perces dokumentumfilmjében.

Időrendben és az Amerikai Egyesült Államokra fókuszálva mutatja be a Covid-19 pandémia kialakulását, a víruselleni vakcinák kifejlesztéséért folytatott harcot, az oltási kampány sikereit és nehézségeit a Discovery.

Versenyfutás az idővel

Az idő elleni versenyfutásként jellemzi a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 elnevezésű betegség elleni vakcinák kifejlesztését a Discovery. A dokumentumfilm bemutatja az 1965-ben felfedezett koronavírus változatait. Bepillantást enged abba a viharos gyorsaságú folyamatba, ahogy a „trükkös” új típusú koronavírus 2019 decemberétől országról országra „ugorva” világjárványt okozott.

Együtt emlékezhetünk arra, hogy a kínai Yong-Zhen Zhang kutató és az ausztráliai Eddie Holmes virológus 2020 januárjában a koronavírus teljes genetikai kódját közzétette, miután a kínai Vuhan városában felfedezett első esetekről tudomást szerzett. Holmes professzor Twitter üzenete fölhívta a figyelmet a világjárvány veszélyére, és elkezdődött a versenyfutás a SARS-CoV-2 vírust legyőzni képes oltóanyagok kifejlesztéséért.

Találkozó a fénymásolónál

Miniportrét ad a Discovery filmje Karikó Katalinról, aki az mRNS alapú oltóanyag fejlesztését alapozta meg kutatásaival.

A Duna-partról és a Parlament épületéről néhány képkocka, valamint a Karikó Katalinról készült archív fotók illusztrálják a néhány mondatos múltidézést. Az amerikai fókuszú filmben elhangzik: „szülőhazája, Magyarország” indította el a kutatónőt, de a „vasfüggöny mögötti” munka nehézségei és a „forráshiány” miatt távozott az Amerikai Egyesült Államokba.

Kiemeli a film, hogy fordulópontot jelentett Karikó Katalin kutatómunkájában 1997, amikor találkozott Drew Weissman orvosprofesszorral.

A két, immár Rosenstiel-díjat elnyert, illetve Nobel-díjra jelölt kutató felváltva meséli el: a Pennsylvaniai Egyetem laborjaihoz tartozó fénymásolónak hogyan lett kulcsszerepe abban, hogy elkezdődött együttműködésük, ami elvezetett az mRNS alapú oltóanyag kifejlesztését megalapozó szabadalomig.

Weissman hangsúlyozza: „Egyikünk se ért volna el sikert a másik nélkül”.

Tudásmegosztás nagyban

A tudományos információkat a kutatók egymás között terítették, a politikusok biztosították az anyagi erőforrást. Az amerikai „Fénysebesség Hadművelet” elnevezésű program kidolgozói és felelősei ismertetik az állomásokat.

8 féle védőoltás fejlesztési stádiumait részletezi az elnök egészség- és járványügyi főtanácsadója, Anthony Fauci. Az immunológus elmondja, hogy az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet gyorsan lépett: 2020. január 10-én azonosították a vírust, 11-én kidolgozták a védőoltás fejlesztési tervét, 14-én hozzáfogtak a vakcinák kifejlesztéséhez.

„A kínai tüdőgyulladásos betegség” 2020. január 21-én érte el Amerikát. „Ez a járvány olyan, mint a tűz: könnyebb eloltani az elején, mint amikor már tombolnak a lángok” – fogalmaznak a szakértők. A közegészségügyi vészhelyzetet az USA 2020. január 31-én hirdette ki.

Amerikában és Európában 2020. március végén már nem volt olyan ember, akinek az életére ne hatott volna a járvány.

A klinikai tesztelés folyamatáról az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet igazgatója, Francis Collins ad képet. Az orvos-genetikus újításként mutatja be a klinikai tesztelés három fázisának párhuzamos elvégzését. A nehézségek között említi, hogy a tesztelésbe be kellett vonni a különböző népességcsoportokat. Jelentős fordulatnak tartja, hogy a 9 nagy gyógyszergyártó vállalat képviselőit összehívta és elérte, hogy koordinálják lépéseiket.

A világméretű összefogás teszi lehetővé, hogy az egész bolygón tomboló járvány idején minden korábbinál rövidebb idő, egy év alatt, ráadásul több vakcina típust is sikerült kifejleszteniük a kutatóknak.

Az oltóanyaggyártás és -terítés nehézségei

Az új típusú koronavírus okozta világjárvány megállítására alkalmasnak remélt főbb oltóanyagokat és gyártókat sorra veszi a Discovery filmje. „Az oltóanyagfejlesztés gyorsabban történt, mint valaha, de nem a tudományosság rovására” – hangsúlyozzák a szakemberek.

Az oltóanyaggyártást forradalmasító, a hírvivő (messenger) RNS-en, más néven mRNS-en alapuló technológia nagy figyelmet kap a Discovery-n. Az új módszerrel vakcinát fejlesztő amerikai Moderna és a Pfizer-BioNTech vezetői is megszólalnak. Megismerhetjük a német BioNTech alapítóit, feltűnik a filmben az amerikai egyetemről a német cég alelnökének hívott Karikó Katalin laborbeli alakja is.

Átalakítja a világot a SARS-CoV-2 vírus, amely újabb és újabb mutációival nehezíti a pandémia megfékezését. A kialakult helyzetet a háborúhoz hasonlítja a dokumentumfilm. E háború frontvonalait Carl Zimmer, a The New York Times tudományos rovatának vezetője ismerteti. Hangsúlyozza:

„Senki nincs biztonságban, amíg nem vagyunk mindannyian biztonságban”.

A tudományos világ összefogására, a vakcinák biztonságosságára, az oltakozás fontosságára irányítja a figyelmet a Discovery Channelen 2021. március 1-jén 23 órakor vetített 120 perces dokumentumfilm. A Discovery Science csatornán március 12-én 21 óra 25 perckor és március 13-án 2 óra 48 perckor kerül műsorra „A vakcina: a legyőzött Covid”.