Magyar Ókortudományi Konferencia kezdődik

Egyetem

Az alexandriai könyvtár virtuális modelljét is bemutatják az ókortudósok legnagyobb szakmai találkozóján május 26-28. között a Debreceni Egyetemen.

Több mint száz előadó mutatja be a XII. Magyar Ókortudományi Konferencián az ókorkutatás új irányait és eredményeit – a kétévente rendezett szakmai fórumot ezúttal a Debreceni Egyetem Történelmi Intézet Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszékének munkatársai szervezték meg.

A három nap alatt a régészeti, nyelvészeti, irodalom-, filozófia- és vallástörténeti szekciókban elhangzó előadások mellett az ókori Kelet, a görög-római történelem és a bizánci kultúra titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Többek között szó lesz a vudubabák szerepéről az ókori mágiában, de ismertetik a római kor halálszemléletét is.

– Az előadások mindenki előtt nyitottak, nemcsak az a célunk, hogy a szakma képviselői találkozzanak és megvitassák tudományos eredményeiket, hanem a szélesebb közönség számára is szeretnénk közelebb hozni az ókorkutatás új irányait és a legfrissebb kutatásokat– tájékoztatott Forisek Péter, a Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék vezetője.

A május 26-án 11 órakor kezdődő háromnapos konferencia nyitóelőadását az Auditorium Maximum teremben Gesztelyi Tamás ny. professzor tartja a kalandos sorsú Seuso-kincsek egyik táljának mitológiai ábrázolásairól.

A XII. Magyar Ókortudományi Konferencia részletes programja itt érhető el.

unideb.hu