Kevin Spacey egy magyar történelmi filmben játszhat főszerepet

Bulvár

A tatárjárás koráról készül kalandfilm 1242 – A Nyugat kapujában címmel magyar-mongol-angol koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával – tájékoztatta az NFI csütörtökön az MTI-t.

Mint írják, emellett 100 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság Sós Bálint Dániel Minden rendben címmel készülő első egész estés alkotásának, amelynek fejlesztése a pályakezdő filmeseket segítő Inkubátor Programban valósult meg.

Az 1242 – A Nyugat kapujában című film a XIII. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül – olvasható a film ismertetőjében.

A közlemény idézi az alkotókat, akik hangsúlyozzák, hogy egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilmes feldolgozására vállalkoznak, beláthatatlan következményekkel járt volna ugyanis, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. “A film az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól” – írják az alkotók, hozzátéve, hogy a szerepekre több neves külföldi színész, az utómunkára pedig elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent.

A film egyik főszereplője Kevin Spacey lehet, aki a tervek szerint egy gonosz itáliai bíborost alakít a filmben. De mellette olyan ismert nevű színészek is szerepelhetnek a filmben, mint a Hegylakó filmmel világhírűvé vált Christopher Lambert. Egyelőre ő még nem írt alá, neki egy agg magyar keresztes lovag szerepét kínálták fel a filmben. Eric Roberts egy Ákos nevű kapitány szerepében tűnhet fel, de még vele sem sikerült megegyezni, de állítólag közel állnak a megegyezéshez csakúgy, mint Christopher Lambert esetében.

Dmitrij Medvegyev Orbán Viktort tartja az egyik legértelmesebb vezetőnek