permafroszt gleccser izland

Az oroszok inkább lehetőséget látnak a permafroszt területek kiolvadásában, mint veszélyeket

Az örökké fagyott talaj (permafroszt) olvadása az északi-sarkvidéki infrastruktúrát fenyegető növekvő kockázatok mellett lehetőségeket is kínál Oroszország számára, megkönnyítve például a vízi teherszállítást – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyiminiszter abban a videoüzenetében, amelyet a Jakutszkban, az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott háromnapos konferencia részvevőihez intézett szerdán.

Hszi Csin Ping és Vlagyimir Putyin

Kína és Oroszország elmélyítette barátságát és készek áttérni a jüanalapú kereskedelemre

Az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét, akár a megkötött, akár az egyeztetés alatt álló szerződések keretében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével, Hszi Csin-pinggel, és a szűkkörű delegációk körében lefolytatott hivatalos tárgyalásokat követően.

madárfészek grafika

A világ legnagyobb egérirtására készülnek a Marion-szigeten, hogy megmentsék a madárvilágot

A világ legnagyobb irtási művelete keretében eltávolítanák a 19. században fókavadászok által véletlenül behurcolt egereket az Indiai-óceán déli részén fekvő Marion-szigetről, hogy megvédjék a vándoralbatroszokat és más veszélyeztetett tengeri madarakat – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása kedden.

ayahuasca kábítószer

Kutatók feltérképezték az ayahuasca-főzet emberi agyműködésre gyakorolt hatását

Erős hatást gyakorol az agy több, nagy fejlettségű funkciókért felelős részére is, köztük például az összetett döntéshozatalért és a képzelőerőért felelős területekre az ayahuasca tudatmódosító hatású főzet – írta a honlapján a Guardian című brit lap.

John Kirby

Az USA attól tart, hogy a kínai elnök ratifikálja az orosz csapatok területi hódítását

Az Egyesült Államok azt várja a kínai elnöktől, hogy most zajló moszkvai látogatásán az államok szuverenitása és területi egységének sérthetetlensége mellett érveljen, összhangban ENSZ alapdokumentumával – hangzott el a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján.