Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok – ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva – állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.

Amíg Svédország és Finnország nem tesz lépéseket a terrorizmus ellen, addig Törökország ellenzi a NATO-csatlakozásukat

Törökország kitart álláspontja mellett és továbbra is ellenzi Svédország és Finnország NATO-csatlakozását mindaddig, amíg a két skandináv állam konkrét lépéseket nem tesz a terrorizmus ellen – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke pártjának csütörtöki parlamenti pártértekezletén, amelyről a Daily Sabah török kormánypárti napilap számolt be.

Béke békesség békegalamb

Institute for Economics and Peace felmérése szerint Magyarország az egyik legbékésebb ország

Békétlenebbé vált tavaly a világ azzal együtt is, hogy az orosz-ukrán konfliktus hatásai még csak részlegesen jelentek meg a mérőszámokban – áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet szerdán Londonban ismertetett éves jelentésében. A tanulmány szerint Magyarország a vizsgált 163 ország és térség legbékésebb felső tizenötös mezőnyében van, a 13. helyen […]

Matthew McConaughey

“Felelős fegyvertartásra van szükségünk” – Matthew McConaughey a Fehér Házban szólalt fel a texas-i tragédia kapcsán

Matthew McConaughey az első Hollywood-i híresség, aki felszólalt az amerikai fegyvertartási törvények szigorítása mellett a texas-i iskolai mészárlás kapcsán. A Texas-ból származó színész, június 7-én a washingtoni Fehér Ház-ban, több, mint negyed órás beszédben, többször elérzékenyülve érvelt amellett, hogy miért szükséges a szigorú törvénymódosítás.

“A gyerekek Mauritániában is dínó-rajongók” – exkluzív interjú Mamoudou Athie amerikai színésszel, a Jurassic World szereplőjével

A Mauritániában született, de Amerikában felnövő amerikai színész első alkalommal szerepel egy – a Spileberg által klasszikussá tett – Jurassic World filmben. A filmbéli karakterétől és jövőbeli terveiről beszélgettünk Mamouduou Athie színésszel Los Angelesben az NVC Universal Stúdió Jurassic Park interjúnapján. A legújabb rész, a Jurassic World: Világuralom június 7-től látható a magyar mozikban.

A Csillagok háborúját ünnepelte Amerika

Négy napos giga-rendezvényen ünnepelte 2022. május 26-29. között az Egyesült Államok a Star Wars-ot ahol nem csak az első, 1977-es film élő legendái jelentek meg, hanem a The Mandalorian sorozat, az Obi-Wan Kenobi és a Boba Fett sztárjai, a Lego Star Wars filmek, a képregények és a videojátékok kreátorai is. Ott jártunk a helyszínen.