Vádat emeltek tizennyolc ember ellen egy 300 milliós korrupciós ügyben

Rendőrség

Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személy ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint a szabadságvesztés büntetéséből feltételesen szabadságra bocsátott férfi 2017 és 2018 évben olyan személyekkel lépett kapcsolatba, akik ellen, illetve az érdekeltségeikbe tartozó cégekkel szemben hatósági eljárások voltak folyamatban.

A vádlott arra való hivatkozással, hogy hivatali befolyása, illetőleg kapcsolatai révén adóigazgatási és büntetőeljárásokat befolyásol, jogtalan vagyoni előnyt kért és kapott a folyamatban lévő ügyek érintettjeitől. Az átvett összegek vonatkozásában azt állította, hogy azok egy részét a döntéshozók részére továbbítja.

A vádlott a sorozatban elkövetett bűncselekmények során magát valótlanul a NAV, a rendőrség vagy az ügyészség állományába tartozó magas rendfokozatú illetve beosztású, valamint a belügyminiszter közvetlen irányítása alatt álló hivatalos személynek adta ki.  A 41 éves férfi többször valótlanul azt állította, hogy a korrupciós pénzt a Belügyminisztérium ún. „fekete kasszájába” szállítja, amelyből ő jutalékot, a vesztegető személy pedig hatósági eljárásoktól mentességet jelentő védettséget kap.

Az elfogása óta személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés hatálya alatt lévő vádlott a bűncselekmények elkövetéséből származó pénzt nem továbbította senkinek, a korrupciós bűncselekmények sorozatjellegű elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett, és legalább 292.400.000 forinttal gazdagodott.

A nyomozó ügyészség az eljárás során – vagyonelkobzás céljából – a vádlottól hét gépjárművet, 24 millió forint készpénzt, ékszereket valamint dollárt és eurót foglalt le, továbbá két ingatlan zár alá vételére intézkedett.

A többi vádlott részben a bűncselekmények elkövetésében vett részt, részben pedig mint vállalkozó a vesztegetési pénzt adta abban a tudatban, hogy azzal hivatalos személyt befolyásol.