Viharos szél

Erős szél és fakidőlések nehezítik majd a közlekedést a hétvégén

Ország

A meteorológiai előrejelzések alapján már pénteken megerősödhet több térségben is szél, de szombaton gyakorlatilag az egész ország területén viharos, minimum 70 km/órás széllökésekre számíthatnak a közlekedők – figyelmeztet a közútkezelő.

Csak akkor induljanak el az autósok a következő napokban, ha nem tudják elhalasztani utazásukat, előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu oldalon, írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Magyar Közút.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az előrejelzések alapján szombaton az ország szinte teljes területén minimum 70 km/órás széllökések várhatóak, sőt Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékben még ennél is nagyobb, 90 km/órát is meghaladó erősségű szélre kell számítaniuk a közlekedőknek.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt napok, hetek csapadékosabb időjárása miatt a legtöbb térségben felázott a talaj, ezért a viharos szél bárhol, bármilyen nagyságú, életkorú és teljesen ép, egészséges fákat is kidönthet, ágakat szakíthat le.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra az ország egész területére figyelmeztetést adott az erős széllökések veszélye miatt:

A fentiek miatt a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy az autósok a következő napokban ne parkoljanak fák alá, utazásukat pedig úgy időzítsék, hogy lehetőség szerint a viharos széllökések idején ne legyenek az utakon, hiszen bárhol kidönthet egészséges, ép fákat is a szél, illetve ágleszakadások is nehezíthetik a közlekedést.
Hozzátették, hogy pénteken és szombaton nemcsak viharos szél, hanem a magasabban fekvő területeken, illetve északon, északkeleten várható újabb havazás is, ezért azokban a térségekben még inkább érdemes lesz fokozott óvatossággal közlekednie az autósoknak.

A havazással érintett vármegyékben a Magyar Közút folyamatosan végzi a megelőző síkosságmentesítési, majd a szükséges hóeltakarítási munkákat, míg az esetleges fakidőlések és ágleszakadások esetén a társhatóságokkal közösen dolgoznak majd a közútkezelő szakemberei a havaria helyzetek felszámolásán – áll a közleményben.