Migránsok, menekültek

Szijjártó Péter figyelmeztetett, hogy Afrikából tömegek indulhatnak meg Európa felé az élelmiszerellátási nehézségek miatt

Ország

Arra kell készülni, hogy az ukrajnai háború okozta élelmiszerellátási nehézségek miatt Afrika irányából jelentősen erősödni fog a migrációs nyomás, ezáltal pedig a terrorizmus terjedése is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Marokkóban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció külügyminiszteri ülésén vett részt. Felszólalásában rámutatott, hogy mind Európa, mind Afrika kritikus biztonsági kihívásokkal néz szembe, egyfelől az ukrajnai háború, másfelől a terrortámadások számának növekedése miatt.

Rámutatott, hogy ez a két fenyegetés kapcsolódik is egymáshoz, miután Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, s a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni a kivitelük volumene, ami várhatóan nehéz helyzetbe sodor majd számos afrikai országot.

“Ha instabil térségekben nehéz helyzet áll elő az alapvető élelmiszeripari termékek importjának problémája miatt, akkor az sajnos a szélsőségesek erősödéséhez, s ezen keresztül a terrorizmus súlyosabbá válásához vezet” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a terrorizmus fontos eredője a migrációnak, ráadásul a bevándorlók áradatában későbbi merénylők bújhatnak meg, ezért a nemzetközi közösségnek elsősorban a kiváltó okok kezelésére kellene összpontosítania.

“Nagy jelentősége van annak, hogy végre ne a migrációs hullámok inspirálása, hanem azok megállítása legyen a fő szempont a nemzetközi politikában. Mi, magyarok megtesszük a magunkét, hiszen továbbra is erőteljesen védjük Magyarország és az Európai Unió déli határát” – jelentette ki.

Feltartóztatott migránsok a magyar határon.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az idei év első három hónapjában 57 százalékkal emelkedett az Európába érkező illegális bevándorlók száma, az ezen időszakban rögzített adatok a második legmagasabbak 2016 óta. Végezetül pedig aláhúzta, hogy jelenleg 146 magyar katona szolgál az iraki nemzetközi misszióban, a külföldi harcosok beáramlásának megakadályozására szolgáló nemzetközi munkacsoport pedig szeptemberben Budapesten fog ülésezni.

A külgazdasági és külügyminiszter georgiai, kongói, kuvaiti, marokkói és szaúdi kollégájával egyeztetett a találkozó margóján.

Az Egyesült Királyság Ruandába fogja telepíteni a migránsokat