Catl akkumulátorgyár Debrecen

A Debreceni Vagyonkezelő nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét

Helyi hírek

Szeptember 5-én ünnepélyes keretek között írta alá a Debrecenben épülő új, kínai akkumulátorgyárral kapcsolatos megállapodást Barcsa Lajos (Fidesz), a város egyik alpolgármestere, Csen Csün-vej, a CATL nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vezérigazgatója, valamint Kocsik-Marossy Virág, az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A gyár Debrecenbe hozatala alaposan megosztja a helyiek véleményét. Az elégedetlenkedők elsősorban a környezeti károkozás miatt aggódnak, no meg azért, mert ismét odalesz egy jókora darab termőföld is. Szintén kérdéses, hogy az üzem hatalmas vízigényét miből fedezi majd – egyesek szerint a Civaqua is besegít majd. A felháborodást meglovagolva több párt is petíciót indított a gyár ellen.

A tisztánlátás érdekében a Szabad Európa szeptember 7-én az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtott be Debrecen polgármesteri hivatalához és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-hez. Szekeres Antal jegyző szeptember 16-án kelt válaszában azt írta, az önkormányzat nem szerződő fél, ezért nem is adatgazdája a megállapodásnak. “Ez annak fényében lehet meglepő, hogy a város egyik alpolgármestere aláírta a szóban forgó dokumentumot” – jegyzi meg a lap.

Debreceni akkumulátorgyár: Szijjártó Péter az egekig magasztalta Kínát

Szeptember 21-én aztán Kocsik-Marossy Virág, a vagyonkezelő vezérigazgatója is válaszolt A cégvezető megtagadta a megállapodás szövegének kiadását. Arra hivatkozott, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény alapján nem ismerhető meg a cég üzleti tevékenységével kapcsolatos olyan adat, amelynek más általi megszerzése vagy nyilvánosságra hozatala a vagyonkezelő üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.