Autómentes Szeged

Jövő csütörtökig ingyen utazhatnak az autós családok a szegedi helyi járatokon

Gazdaság Helyi hírek

Ma, pénteken üzemkezdettől szeptember 22. (csütörtök) üzemzárásig az Európai Mobilitási Hét és “Autómentes Nap” rendezvényeihez Szeged város is csatlakozik.

A Szeged helyi, menetrend szerinti, közösségi közlekedési járműveken (trolibusz, villamos, vasútvillamos, autóbusz) egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedély felmutatásával egyszerre KETTŐ FELNŐTT és HÁROM GYERMEK (max. 18 éves korig) ingyenesen utazhat – posztolta közösségi oldalán a Szegedi Közlekedési Társaság.

Lesz az akciónak kísérő – lezáró – programja is szeptember 22-én a Dugonics téren kiállítják a T-873 pályaszámú SOLARIS Trollino 12AC típusú, alacsonypadlós, klímás, 75 fő kapacitású trolibuszt. A helyszínen az SZKT és a VTTE szakmai kiadványai is megtekinthetők és megvásárolhatók.

Mintegy kétszáz hazai település csatlakozott a mobilitási héthez, Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához

– közölte péntek délelőtt a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) pénteken az MTI-vel.

A tárca idén összesen 180 millió forint összegű támogatást biztosít a csatlakozó települések számára. Így országszerte több mint 180 településen kezdődnek programok, ezzel Magyarországon a negyedik legmagasabb a résztvevők száma Európában – ismertette a tárca.

A kormány célja a teljes klímasemlegesség elérése 2050-ig, amiben kiemelt szerepet játszik a közlekedés zöldítése, hiszen Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötödéért a közlekedés, ezen belül 98 százalékban a közúti forgalom felel – írták a közleményben Steiner Attila energetikáért felelős államtitkárt idézve.